06.07.2019 | 21:58
Скандал между Сърбия и България: Ивица Дачич критикува Борисов, МВнР вика посланика
Ивица Дачич посъветва българския премиер да не се изказва неподготвен за Косово

Остро изказване на сръбския вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов доведе до дипломатически скандал. Повод за разпалването му даде заета от Борисов позиция в Познан по адрес на номиринето на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика.

В отговор на журналистически въпрос как това ще се отрази на региона, след като Испания не признава независимостта на Косово, Борисов коментира, че на този пост Борел трябва да защитава интереса на целия съюз, а не националния си интерес. “Ако Борел бъде избран, това не означава, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово”, е допълнил Борисов.

Позицията на Борисов разгневи Дачич. Според него позицията на ЕС е, че Косово не е независимо. “Борисов да зачита позицията на ЕС и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел”, е заявил Дачич пред държавната телевизия РТС. “Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден”, е казал още Дачич, информира Дарик радио.  23 европейски държави признават обявената през 2008 г. независимост на Косово.

На срещата с посланика на Сърбия ще бъде припомнена оказаната досега подкрепа от България за европейската интеграция на Сърбия, съобщават от външно министерство. Ще бъде повдигнат въпросът как се отразяват на добрите отношения подобни изказвания.

Междувременно македонски медии оповестиха допълнителни детайли за позицията на Дачич.  “Ако Косово спре с лобирането за независимост, и ние ще спрем с лобирането за оттегляне на признаването”, е цитиран да казва Дачич. Според него представители на ЕС се държали като “тибетски монаси”, които непрекъснато толерират едностранни действия от страна на Прищина, за да отсекат “главата на диалога”. “САЩ подготвят документи за решаване на косовския въпрос, който наред с друго предполага Белград да спре лобирането за оттегляне на признаването на Косово, а в замяна Прищина да премахне митата за внос на сръбски продукти. Ние искаме диалог, но не с митата, те трябва да бъдат премахнати, за да може диалогът да продължи”, е заявил още Дачич.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране