15.03.2024 | 16:14
Скандал в деня на траур: България плаче за дядо Неофит, а депутатите в парламента…
Единствената форма на почит към него бе минутата мълчание, с която стартира вчерашното заседание

Петъчният ден е обявен за траурен в цялата страната по повод кончината на Българския патриарх Неофит. Цял ден пред храм-паметника “Александър Невски” в София се стичат стотици хора, които се сбогуват с главата на Българската патриаршия.

Въпреки това обаче в парламента траурна обстановка нямаше. Още в началото на заседанието думата взе лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов, който в декларация от името на парламентарна група призова за защита на Милан Димитров – българин, който лежал в гръцки затвор вече година и половина.

Неговите съпартийци издигнаха надписи с текст “Свобода за Милан”, които останаха по парламентарните банки през целия ден.

В отговор на декларацията на Костадинов Явор Божанков от ПП-ДБ призова за смирение. Но Цончо Ганев се обърна към него с думите, че “ренегати от една партия прехвърчащи в друга, сядащи в скута на друг човек, такива, които не зачитат българското законодателство, а са откровени предатели” трябвало да знаят, че “освен розовите си наклонности, трябва да спазват закона”.

Ганев, който е и заместник-председател на парламента, продължи, наричайки Явор Божанков “розов депутат” и каза, че декларацията била в защита на българин.

“Бог да го прости патриарха ни, но ние нямаме време да губим за още един човешки българин”, каза той.

След репликите на Ганев председателят на парламента Росен Желязков предупреди, че се излиза извън пределна допустимото поведение в деня на национален траур, пише “Фокус”.

Но липсата на смирение не свърши до тук, а изглежда, че и никой не чу призива на председателя. Напрежението продължи с разглеждането на законопроекта, касаещ охраната на бежанските лагери.

По време на дебатите престрелките бяха както между управляващи и опозиция, така и между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Въпреки това обаче част от репликите далеч надминаваха добрия тон.

При една от тях лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов се обърна към Калина Константинова от ПП-ДБ, казвайки “Киро като петел в курник, гледаше да нареди целия си женски антураж на някви постове – от началник на кабинет до министър”, реферирайки към нея за времето, в което тя бе част от изпълнителната власт.

Малко по-късно Явор Божанков пък нарече ИТН и “Възраждане” “популистки формации”, а към последната добави, че е и проруска.

След него пък Маноил Манев, правейки изказване от парламентарната трибуна, бе провокиран от Атанас Атанасов, който му направи реплика от място, а заради това Манев заяви: “Спрете хора като тоя лъжец (бел. от ред. – Явор Божанков), който беше преди мен тук, спрете го да говори глупости”.

Дебатите продължиха и след това с особен тон. Чуваха се обвинения за комунистическото минало, за това кой е подарявал кученца на руски президенти, за това кой кое посолство обслужвал и други.

Изказване на депутата Манол Пейков от ПП-ДБ пък предизвика реакция от “Възраждане“, чиито депутати започнаха да му подвикват от място “я, се виж в огледалото“, докато той им правеше жестове с ръце, слизайки от парламентарната трибуна. А след това се чуха изказвания, че бил пиян и други.

Всичко това се случи на фона на липсата на декларации в памет на патриарх Неофит. Единствената форма на почит към него бе минутата мълчание, с която стартира вчерашното заседание, и няколкото изказвания на лидерите на партии пред журналистите.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране