30.04.2024 | 18:36
След 8 години Гриша Ганчев напусна ЦСКА, клубът остава в приближен до букмейкър
В съобщението на клуба никъде не се споменава Христо Стоичков

Господин Гриша Ганчев и г-н Данаил Ганчев се оттеглят от управлението на ЦСКА. Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука” – с това съобщение ЦСКА обяви оттеглянето от клуба на собственика Гриша Ганчев и неговия син Данаил, който също участваше в управлението.

Цялото съобщение! 

Това се случва след осем години, в които фамилия Ганчеви се зае с издръжката на клуба.

За подобен ход се говореше отдавна неофициално във фенските среди, както и в публичното пространство. Слуховете обаче се засилиха преди ден, когато в Инстаграм Гриша Ганчев обяви какъв е балансът на ЦСКА срещу “Левски” в последните осем години.

“Толкова за осем години! Изиграни 26 мача, 11 победи за ЦСКА, 11 равни мача, 4 победи за ТЯХ”, написа досегашният собственик.

Ганчев пое ЦСКА през 2015 г., след като се оттегли от “Литекс” (Ловеч). По онова време червените играеха във “В” група, а година по-късно след фалит на клуба и със сложна юридическа трансформация с участието на “Литекс” (чието търговско дружество стои в основата) и “Етрополе” беше създаден “ЦСКА-София”. По-късно Българският футболен съюз (БФС) призна клуба и го покани в новосформираната Първа лига.

Оттеглянето му пък идва месец преди края на сезона, когато ЦСКА е на второ място, на 10 т. зад лидера “Лудогорец”, който е само на един мач от спечелването на 13-а поредна титла. След 10 дни ЦСКА гостува именно в Разград.

За осем години толкова

По време на управлението на Ганчев клубът премина през трансформация и дълъг процес на процедури извън терена. Първо беше купена старата емблема през 2019 г. за близо 8 милиона лева, а две години по-късно ФИФА и Спортният арбитражен съд (КАС) признаха клубът на Ганчев (“ЦСКА-София”) за наследник на ЦСКА.

По-късно и името беше променено с премахването на прословутото тире.

На футболния терен ЦСКА имаше големи битки с “Лудогорец”, но така и не успя да пребори отбора от Разград, завършвайки шест пъти на втората позиция.

За този период ЦСКА спечели два пъти Купата на България – през 2016 г., когато все още старият клуб беше все още във В група (при аматьорите – бел. авт.) и през сезон 2020-2021, когато победи “Арда” във финала.

Още през 2016 г. пък Ганчев заяви, че “има мисия с ЦСКА”, като крайната му цел е клубът да има нов стадион, база, работеща школа и добър отбор.

Седем години по-късно (през април 2023 г.) ЦСКА представи план за реконструкция на стадион “Българска армия” за 90 милиона лева след създаване на съвместно дружество с държавата. През декември 2023 г. червените изиграха последния си мач на стадиона, а в началото на 2024 г. започна демонтажът на “Българска армия”.

Между 2016 и 2024 г. Ганчев няколко пъти заплаши, че ще се оттегли от управлението на ЦСКА, като това се случи след протести на феновете срещу ръководството и някои демонстрации. Многократно влизаше в конфликт с ръководството на Българския футболен съюз (БФС), ръководството на “Лудогорец”, а в края на 2023 г. обяви, че “в битката за титлата пак ще се купуват мачове”.

“След като поеха и спасиха клуба в най-тежкия момент в историята, те върнаха емблемата на ЦСКА отново на стадион “Българска армия”. За тези осем години отборът се класира в групите на европейските клубни турнири два пъти и записа паметни победи над съперници като “Рома”, “Базел” и “Виктория Пилзен” и успя да обърне негативната статистика във вечното дерби. Тренировъчната база на ЦСКА в Панчарево бе модернизирана, като тя и стадион “Българска армия” станаха собственост на клуба. Най-важната лична победа на г-н Гриша Ганчев и на г-н Данаил Ганчев остава получаването на разрешително за строеж на нов, модерен, многофункционален стадион “Българска армия”, добавиха от ЦСКА в съобщението за напускането на Ганчеви.

Собствеността на клуба и бъдещето пред ЦСКА

След оттеглянето на Ганчев ЦСКА става еднолично собственост на фондация “Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука”. Акционерът влезе в клуба през февруари 2023 г. По онова време управител на фондацията беше Данаил Христов Илиев, който пък е съдружник в “Инбет груп” – един от лицензираните букмейкъри.

Илиев е свързан с компанията “Уинбет”, която пък е генерален спонсор на ЦСКА.

Също така фондацията е собственик на “Фонд спорт” ЕООД, чийто управител Ангел Борисов пък стана официален представляващ на смесеното дружество “Спортни имоти Българска армия”, учредено между футболния клуб и държавата (в лицето на спортното министерство) за модернизирането на стадиона.

Дни по-късно “Фонд Спорт” и “Литекс” АД (на Ганчев) станаха акционери с по 50% дял в “Спорт инвестмънт”, която стана собственик на ЦСКА, както показва и справка в Търговския регистър.

“Оттук нататък, целите пред ЦСКА остават същите, а работата по всички проекти като построяването на нов “армейски” дом и модернизацията на базата в Панчарево, която беше започната преди години, продължават по план и в график. Както досега, оперативното ръководство на клуба ще се осъществява от двамата изпълнителни директори на отбора Филип Филипов и Стоян Орманджиев”, обявиха от ЦСКА след оттеглянето на Ганчев.

В съобщението на клуба никъде не се споменава Христо Стоичков, за когото дълго време се твърдеше, че притежава 20% от акциите. Справка в Търговския регистър показва, че той не присъства по никакъв начин сред акционерите на клуба.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране