01.06.2024 | 21:17
След баталните сцени снощи – БФС ще разкаже фамилията на ЦСКА
Общата глоба със сигурност ще е петцифрена, а лишаване от домакинство изглежда гарантирано - въпросът е за колко мача

Проблемите за ЦСКА далеч не се изчерпват с това, че отборът няма да играе в европейските клубни турнири през следващия сезон. “Армейците” загубиха баража за Лигата на конференциите с 0:2 срещу ЦСКА 1948, но това, което се случи в края, ще има сериозни последствия.

Фенове на “червените” нахлуха на терена на Националния стадион “Васил Левски”, заради което мачът бе прекратен за немалко време.

Впоследствие все пак се доигра, а емоциите сред запалянковците бяха овладяни и те освободиха терена. Тепърва се очаква решението на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз (БФС), но санкциите ще бъдат сурови и рядко срещани в исторически план.

Кои са най-лошите сценарии за ЦСКА?

На първо място според правилните има парична глоба от 10 хиляди лева + лишаване от домакинство за два мача, ако има нахлуване на терена с последствие. Такива имаше най-малкото заради временното прекратяване на двубоя.

За опит за физическа саморазправа или малтретиране на противникови състезатели, служебни и длъжности лица също има сериозни последствие в идентичен размер. За удар на служебно лице, каквото може да е футболист, треньор, друг член на щаба на някой от двата тима, има глоба от 10 хиляди лева и лишаване от домакинство между един и четири мача. За нанесен удар на длъжностно лице, каквито са съдиите, съдийският наблюдател и делегатът, има предвидена нова глоба от 10 хиляди лева и този път лишаване от домакинство от един до шест мача.

Тепърва ще се преглеждат много записи от телевизионните камери, ще се чака доклад от няколко страни, а след това ще се прецени кои от споменатите случаи са засегнати.

Общата глоба със сигурност ще е петцифрена, а лишаване от домакинство изглежда гарантирано – въпросът е за колко мача.

Така с решението на БФС ЦСКА ще пострада много сериозно и това ще тежи на отбора и за началото на новия сезон. Самият президент на БФС Георги Иванов – Гонзо поиска “възможно най-крути мерки” срещу феновете на ЦСКА.

Позицията на президента на БФС Георги Иванов:

Като президент на Българския футболен съюз осъждам категорично всякакви прояви на футболно хулиганство, последните от които доведоха до инцидентите и грозните сцени, разиграли се в петък вечер на Националния стадион “Васил Левски” в края на мача между ЦСКА-София и ЦСКА 1948!

Призовавам институциите и съответните компетентни органи да вземат възможно най-крути мерки за справянето с проблема с футболното хулиганство. Както неведнъж съм подчертавал, ако не се предприемат незабавни и категорични действия, последствията може да бъдат фатални.

За пореден път се видя, че сигурността на зрителите по трибуните, а и на всички участници във футболните срещи не може да бъде гарантирана от частни охранителни фирми.

Също така това е пореден случай, в който даден футболен клуб страда заради хулигански прояви на някои свои фенове.

Като ръководител на Българския футболен съюз имам пълна готовност да участвам в дискусия със съответните държавни органи относно безкомпромисните мерки, които да бъдат приложени във възможно най-кратки срокове.

Проблемът, пред който сме изправени, може да бъде решен само и единствено чрез пълноценно взаимодействие между БФС и институциите.

Георги Иванов,
Президент на БФС

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране