15.05.2024 | 22:54
След бунта на ректорите! Кабинетът отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите във ВУЗ-овете
Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв.и то със задна дата - от 1 януари 2024

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 година.

Това съобщават от правителствената пресслужба.

Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се увеличи с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Решението на правителството идва, след като вчера Съветът на ректорите на висшите училища в България изпрати отворено писмо, подписано от 44 ректори, до президента, служебния премиер, българския еврокомисар, омбудсмана, председатели на парламентарни комисии и до председателите на парламентарни групи по повод неизпълнение на поетите от държавата ангажименти, заложени в Закона за висше образование (ЗВО).

Ректорите на държавните университети обявиха, че за първи път от началото на прехода и промяната, започнала през 1989 г., ще започнат от следващата седмица повсеместни стъпаловидни по продължителност протестни действия до края на семестъра. Протестите ще се изразяват в постепенно нарастване на дните, в които висшите училища няма да работят. В тези действия може да бъде включено и реално блокиране на ключови артерии в страната.

На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните предупредително няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер”, пише в писмото на ректорите.

Ректорите посочват, че през последните три години средствата като дял от брутния вътрешен продукт (БВП), предвидени за финансиране на българските университети, драстично намаляват. Трудовите възнаграждения на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни спрямо тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкова висок образователен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на колегите от Европейските образователни институции).

Днес от правителсвената пресслужба поясняват, че отпуснатите от правителството средства в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 година.

Приетите от НС промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април 2024 г. на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната, поясняват от кабинета.

 

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година.

Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 година.
Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със Закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране