03.04.2024 | 12:53
След заплахи и страх: Депутатите отхвърлиха промените в Закона за хазарта!
В мотивите се посочва, че този законопроект цели да намали обществените вреди, свързани с хазарта, като ограничи рекламите и подобри контрола над тях, и като подобри възпиращата функция на регистъра за уязвими лица

Депутатите отхвърлиха промени в Закона за хазарта, свързани с разпространението на пряка и непряка реклама на хазартни игри и зависимостта от тях, внесени от Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители. Законопроектът беше отхвърлен с 67 гласа „за“, 29 „против“ и 79 „въздържал се“.

В мотивите се посочва, че този законопроект цели да намали обществените вреди, свързани с хазарта, като ограничи рекламите и подобри контрола над тях, и като подобри възпиращата функция на регистъра за уязвими лица.

Промените, предложени в този законопроект, целят намаляването на зависимостта от хазартни игри в обществото чрез ограничаване на хазартните реклами, по-голяма вноска за социално отговорно поведение, която да се разходва за развиването на спорта и здравето, по-справедливо данъчно облагане, предвид че другите развлекателни услуги се облагат с 20 % данък върху добавената стойност, улесняването на работата на служителите на Националната агенция по приходите при установяването на направените залози в игралните зали и казина, пише в мотивите.

Последните 10 години наблюдавам една верижна зависимост, която върви от залози в казина и игрални зали, следва бърз кредит, след това съдия изпълнител, после започване на работа „на черно“ без трудов договор, каза Димо Дренчев от „Възраждане“ по време на разискванията. Според него след това потърпевшият бива принуден да емигрира, от което цялото общество губи. Дренчев подчерта, че печалбите в казината и игралните зали се изплащат в брой до 5000 лв., вместо до 10 000 лв. както е по закон, което, според него, води до връщане в игралните зали на хората, които са спечелили повече, за да им бъде изплатена сумата, в следствие на което, вместо да получат някакви пари, „практически се изиграват още“.

Румен Гечев от „БСП за България“ смята, че хазартът трябва да бъде изцяло забранен в България. Рекламите, които се правят на хазарта през последните години в страната са агресивни, безапелационни, те са в телефоните на децата и младежите, в телевизионните предавания и на това трябва да се сложи край, коментира той. Гечев посочи, че данъчната ставка, която предлага „Възраждане“ трябва да бъде друга, защото доходът и характерът на игрите е различен, както и да е повече от 15 %. При повторно нарушаване на ограниченията на рекламата, глобата трябва да бъде поне пет пъти по-висока, каза депутатът и добави, че при трето нарушение директно трябва да се отнема лицензът.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ (ИТН) изтъкна, че през декември миналата година е бил внесен текст от финансовия министър в оставка Асен Василев, с който се е намалил единственият печеливш отрасъл в България, който е бил с намален данък – наземният хазарт. По думите му преди промените на Василев за хазарта данъкът е бил 15 % върху оборота, а финансовият министър в оставка го е направил на 20 % от разликата между парите, които постъпват в наземния хазарт и печалбите, които се разпределят. Депутатът обърна внимание на бонусите, които, по думите му, представляват виртуални пари. Вие декларирате едни разходи, които сте направили, за чисти печалби, но и всички бонуси, които ще раздавате също се декларират като разход. И накрая какво остава за облагане, попита Караджов.

Има един друг аспект, в който тези суми, които генерира хазартът, разбира се, доста несправедливо са облагани, доста неясно е дали се спазват регламентите за алгоритми, но това е един начин, в който те бъдат преразпределяни, смята Любен Дилов (ГЕРБ-СДС). По думите му с резки промени, както са предвидени в предложения от „Възраждане“ законопроект, първите, които ще получат тежък удар, са общинските спортни институции.

“ВИЖТЕ, ВАЖНО Е: Гласуване на промени в Закона за #хазарта, които да ограничат #зависимостите, да увеличат данъците и да спрат безразборната реклама.
Заради ДПС, ГЕРБ и ППДБ законопроекта не мина. ДПС и ППДБ го блокираха, без да направят нито едно изказване”, написа във “Фейсбук” председателят на партия „Единение“ Иван Христанов, бивш депутат и зам.-министър на земеделието.

Попитан би ли обяснил целта и смисъла на законопроекта и защо има толкова много “Въздържал се” от ПП-ДБ, той отговаря: “Има твърдения, че хазартни оператори са ги заплашили с медийно затъмнение (каквото има над нас), ако подкрепят законопроекта. Самият законопроект е стъпка в правилната посока и трябваше да мине”.

https://www.facebook.com/ivan.m.hristanov/posts/pfbid026FhdMD5HQheHvYqAkd56uZ7Fcfbm46BfDeLe16Q43abhjMSpYhMyavKwutaJ1z2vl

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране