11.05.2019 | 14:04
Супер гаф: Фандъкова обяви Атанас Далчев за скулптор
Автор на композицията „Ослепени Самуилови воини“ е проф. Любомир Далчев

Сериозен лапсус допусна пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, докато правеше специално изявление по повод предстоящия ремонт с европейско финансиране на знаковия площад „Св. Александър Невски“ и на пространството край патриаршеската катедрала, пишат от Сдружение „Зограф”.

Докато обяснява пред камерите и микрофоните, че е успяла да промени спечелилия конкурса проект на архитектурното студио, в резултат на което в зоната няма да се преместват паметници, тя съобщи, и то не само един път, че автор на скулптурната група „Самуилови войници“ е… Атанас Далчев. Всъщност става въпрос за изтъкнатия проф. Любомир Далчев, а съфамилникът му е гениален български поет и преводач.

За съжаление медиите не се постараха да поправят грешката, а я подеха в хор. Колегите от БТА пуснаха на сайта си информацията „Гранитните павета в зоната на площад „Св. Александър Невски“ се запазват“, в която пише дословно следното: „Запазва се и архитектурната фигура на Атанас Далчев и всички паметници в тази зона“, заяви столичният кмет“.

Случаят напомня изявлението на бившата министърка на културата Нина Чилова, че Музикалният театър в София се казва „Стефан Софиянски“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране