14.03.2024 | 17:46
Тагарев: 170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна
"Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари"

170 хил. струва изпращането на първите БТР-и за Украйна, които вече са пристигнали в страната. Това заяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в МО.
Тагарев представи процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като припомни, че на 20 ноември МС одобри споразуменията с Киев.
“Споразумението беше ратифицирано на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари”, каза министърът.
На 24 януари 2024 г. е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е започнала операцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.
240 военни са участвали в операцията. Министър Тагарев награди за организирането на логистика и транспортиране на бронираната транспортна техника Бисер Минчев, зам.-министър на транспорта, Атанас Запрянов, зам.-министър на отбраната, Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и военнослужещи.
Тодоров Тагарев каза още, че решението дали ще остане на настоящия си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази надежда “който и да е министър на отбраната” да получи парламентарна подкрепа.
Тагарев увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще пристигнат навреме, като отбеляза, че настоящите модернизирани български системи от съветската епоха също могат да бъдат използвани.
МО продължава да работи по подготовката на инфраструктурата на авиобаза Граф Игнатиево.
Запитан дали има възможност за нова допълнителна военна помощ на Украйна, Тагарев каза, че има решения, които все още са отворени.
Относно придобиването на американските бойни машини “Страйкър”, министърът има уверението на ръководството на завода ТЕРЕМ, че всички необходими действия по подготовка на инфраструктурата ще бъдат завършени в срок.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране