05.06.2024 | 21:24
Таки, Къро, Ами… братът на шефа на Парламента: Стоп-кадър на превзетата държава

Христофорос Аманатидис – Таки и негови приближени са празнували заедно юбилея на Красимир Каменов – Къро. В компанията е Размиг Чакърян – Ами със “Златната лаборатория” на Капитан Андреево, който е издирван заедно с Петьо Еврото, както и шефът на скандалната строителна фирма “Джи Пи Груп” – Георги Василев. Това става ясно от снимка, с която екипът ни се сдоби от източници, свързани с разследването, което се води в Южна Африка за убийството на Каменов, съпругата му и други две други лица. Разполагаме и с прокурорска преписка, която разкрива, че Константин Върбанов, брат на шефа на парламента Росица Кирова, също е особено приближен на Таки.

Името на Таки отново стана популярно в България след като предаване на британската обществена телевизия BBC освети ролята му в схемата OneCoin и близостта му с изчезналата Ружа Игнатова, както и подозренията, че именно той е поръчал нейното убийство. В материала на британската медия Таки е описан като най-могъщият наркобос в страната и недосегаем за правосъдието.

Нашият екип, който се включи в разследването на BBC, работи от дълго време по тази версия, както и върху осветяването на връзките в бизнес-империята на Таки, в която влизат т. нар. “Златни хранилки”: “Златната лаборатория” на Капитан Андреево, “Златните паркинги”, “Златната локва” и “Златната митница” на границата. Сред тези връзки има и такива с политически лица, основно от ГЕРБ, но също и от ИТН.

Отворете схемата в отделен прозорец с десен клик, за да я разгледате в увеличен мащаб.

Снимки: Кой кой е? И Ку-Ку да свири…

Една от снимките с голяма доза вероятност е документирала празненството от 2017 г. за 50 годишнината на Красимир Каменов. На кадъра е една от няколко маси, на които той е събрал свои роднини, близки и приятели. Предполага се, че празненството се е състояло в Солун. Най-близо до обектива стоят Размиг Чакърян – Ами (от ляво на обектива) и Христофорос Аманатидис – Таки (първи вдясно, до Каменов). От другата стана на Каменов е съпругата му Гергана Каменова, която беше разстреляна заедно с него преди година в дома им в Кейптаун.

На снимката от ляво зад Ами, срещу Каменов стои Георги Василевакционер и водеща фигура в “Джи Пи Груп”, любима фирма на властта на ГЕРБ. Той е роднина на Аманатидис – двамата са женени за сестрите Шехтови, които седят веднага след него. Сред другите познати лица впечатление прави Светла Каменова – бивша съпруга на Красимир Каменов, която е в дъното в средата.

Снимката на дългата маса не е инцидентна. От фиестата по повод юбилея на Къро има още снимки, на които Таки, Ами и Къро се наслаждават на музиката на Гъмзата от Куку-Бенд.

Гъмзата свири за Таки, Ами и Къро

Впечатление прави и друг кадър, на който са увековечени Светла Каменова и Христофорос Аманатидис-Таки. Той е от по-късен етап и свидетелства за намеси на пластични хирурзи във визията на Аманатидис.

Таки и бившата съпруга на Къро Светлана.

Малко след като бяха потърсени от BBC за коментар на предстоящата публикация, в която се прави връзка между изчезването на Ружа и убийството на Къро, българските власти и в частност от СГП огласиха, че няма българска следа в разстрела на Къро.

Но разследването в ЮАР се движи по друга версия и тя е, че лицата отговорни на екзекуцията на Каменов, съпругата му, охранителят и бавачката на децата им са свързани с България. Според наши източници, прокуратурата в Кейптаун е свела заподозрените като поръчители на разстрела на Каменов до две лица и те са документирани на голямата снимка от празненството.

Чадър, рекет и срещи с ЦРУ

Красимир Каменов – Къро беше наш източник както за съдбата на криптокралицата Ружа Игнатова, така и за разкрития по казус на политическа корупция и прикриване на тежки престъпления. По това време бившият най-близък сътрудник на Таки вече беше в конфликт с него и с Размиг Чакърян – Ами.

В хода на този конфликт стана очевидно, че изпълнителната власт и прокуратурата са взели страната на Аманатидис и Чакърян и преследваха Каменов без налични доказателства.

Обяснението за ролята на прокуратурата в тази ситуация бихме могли да открием в прекратеното вече разследване срещу Петьо Петров – Пепи Еврото. От показанията на свидетелите по делото става ясно, че някой му е платил половин милион, за да бъде обвинен и обявен за общодържавно издирване Къро. В коридорите на съдебната палата в София упорито се носи мълвата, че този ангажимент е бил поет лично пред Христофорос Аманатидис.

Ами и Къро преди между тях да възникне бизнес конфликт.

За топлата връзка на Чакърян с Петьо Петров – Еврото стана известно след като именитият бивш следовател се измъкна на косъм от групата за задържане, която го диреше в ресторант “Келари”, собственост на Чакърян. Тогава самият Чакърян също беше обявен за издирване като свидетел.

Не само прокуратурата обаче работи в полза на конкурентите на Каменов. Мнозина изявени политици от ГЕРБ, ДПС и ИТН явно саботираха парламентарните комисии, посветени на монополното положение, което компания, свързани с Чакърян и Аманатидис си бяха подсигурили на ГКПП Капитан Андреево, а и не само там.

Пред BIRD, приживе Каменов разказа, че е бил обект на политически рекет и след 2014 г. от него се е очаквало да купува изборите в област Хасково, за управляващите тогава. Когато отказал да се занимава с това през 2017 г., във фаворит на ГЕРБ и ДПС се превърнал човек, който той сочеше за свое прокси – Размиг Чакърян – Ами. Каменов не криеше, че контактите с него са били осъществявани от високопоставени полицаи, които някога са били в охраната на покойния Методи Методиев – Мето Илиенски. Екипът ни има потвърждение за поне двама такива, които са пазили легендарния бос от ВИС-2, докато са били действащи служители на МВР. Към момента и за двамата има данни, че активно кадруват във вътрешното ведомство, макар да гравитират около конкуриращи се политически кръгове.

След 2018 г. отношенията между Каменов и Таки явно се изострят, защото последния взема явно взема страната на Ами. Каменов претендираше, че Чакърян го е ощетил с десетки милиони евро от съвместната им бизнес дейност. В записите от разговорите между Каменов и топ свидетеля на прокуратурата Ивайло Серафимов темата за ролята на Аманатидис в конфликтната ситуация се коментира многократно.

Важно разкритие във филма на BBC, което българските медии изобщо пропуснаха да коментират е твърдението, че Къро е свидетелствал пред ЦРУ. По-конкретно, нашият екип разполага с информация, че той е свидетелствал както за съдбата на Ружа Игнатова, така и за лица – политици и магистрати, които са свързани с Таки. Свидетелствал е не само пред ЦРУ, но също и пред властите в ЮАР. Вероятно това е причината от дома му след екзекуцията да изчезне съдържанието на сейфове с документи, а не бижутата и парите, намиращи се в друг сейф. Това разкритие направи бившия министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Показанията на екзекутирания в Кейптаун мъж по разследването за Ружа Игнатова е една от водещите хипотези по които се работи във връзка с разстрела. Но не и у нас. Българските власти и до момента упорито неглижират както данните за убийството на Ружа от Таки, така и още един важен мотив за убийството на Къро, а именно преразпределението на собственост за около половин милиард евро. На толкова са оценявани активите, управлявани от Каменов преди да бъде убит.

Документи: Братът на Росица Кирова праща паспорта на Таки на сейшелски олигарх

Според два източника на снимката с Таки, Ами и Къро фигурира също и Константин Любенов Върбановбрат и бизнес партньора на Росица Кирова. Тъй като не получихме категорично потвърждение, не посочваме конкретно лице от присъстващите на снимката.

Но връзките на Върбанов с Таки са добре документирани. Двамата са разследвани във връзка с дело за тероризъм на Сейшелите. Те са пътували няколко пъти заедно и поотделно до островната държава, а паспортите им са открити в компютъра на основния обвиняем Мукеш Валабджи – местен олигарх, обвиняем за корупция и подготовка на терористични действия.

В обясненията си пред разследващите, с които BIRD разполага, Върбанов твърди, че изпратил копия от своя паспорт и паспорта на Таки на Мукеш Валабджи, с когото се познавал от 20 години, за да им резервира хотел. Очевидно нивото на доверие на Таки към Върбанов е доста високо, за да му повери личните си данни.

Из обясненията на Константин Върбанов по разследването Валабджи.

Тази връзка е особено показателна. След отстраняването на Росен Желязков,  в момента Росица Кирова изпълнява длъжността на председател на Народното събрание – вторият най-висш в йерархията на Републиката държавен пост, след президента и преди премиера. Политическата кариера на Кирова започна в ИТН, но след като беше открита от Борисов и повозена с джипката, тя стана централна фигура в ГЕРБ. Борисов я издигна за зам.-председател на парламента въпреки разкритията, че в миналото е имала общ бизнес с опасния косовски наркобос Исмет Османи.

Прави впечатление, че разследващите не са положили особени усилия, за да издирят Таки и да снемат обяснения и от него. Това става въпреки факта, че от две години Аманатидис развива търговска дейност в страната и негов адвокат е добре известният Виктор Рашев, който е също така адвокат по сделки и фирми на другите лица протичащи по преписката – Христо Чепишев и бившият сикаджия Красимир Бебов.

Из прокурорската преписка за връзките на Валабджи с български лица и фирми.

Подобна разсеяност на властите спрямо Таки не е инцидентна. Наше разследване разкри, че инициалите на наркобоса фигурират в присъда на два съдебни състава по делото “Чуковете” като е посочено, че той, Х.Н.А. или Христофорос Никос Аманатидис е създал и организирал престъпна група. Абсурдът е, че самият Таки не е обвинен, а са обвинени само членовете на престъпната група, която е създал. По източници на BIRD касателство към изчистването на Таки от обвинението има бившият главен прокурор Сотир Цацаров.

Фактът, че Таки е свързан с “Чуковете” е документиран и в показанията на шефа на отдел “Убийства” на ГД “НП” Михаил Наумов по преписка 9005/2023 г. на СГП:

„Познавам лицето Христофорос Никос Аманитидис по-известен като „Таки” като служител на Столична дирекция на вътрешните работи. началник група 02 сектор Грабежи „ОПКП” отговаряхме за извършените престъпления на територията на СДВР и в частност на територията на 07 РУ-СДВР. През периода 1999-2000 г. бе извършен въоръжен грабеж в ж.к. „Младост” на незрящо семейство. Работейки по случая стигнахме до заподозряно лице, а именно Христофорос и неговата престъпна връзка Боби с прякор „Белята”. В последствие съм участвал като служител на ГД “НП” в екип, който беше създаден във връзка с работа по ОПГ към ВКП. Работата на екипа беше за документиране на престъпната дейност на групировката ВИС. Благодарение на дейността на екипа ОПГ по-известно като бандата на „чуковете” беше реализирано и лидера на престъпната групировка „Таки” бе обявен за издирване. …
Искам да отбележа, че по извършени тежки криминални престъпления спрямо личността – убийства, както и нанасяне на тежки телесни повреди, съм придобивал оперативна информация от източници, където като поръчител или извършител е „Таки” или хора от неговата групировка…” /запазен е оригиналният правопис от обясненията, с които редакцията разполага/

Издирването на Таки, включително чрез Интерпол, беше прекратено, както и наказателното преследване срещу него. В съдебните документи остана само твърдението, че той е организатор на престъпна група, но без да е част от нея. Очевидно е, че с връзките си на най-високо ниво в законодателната, съдебната и изпълнителната власт, Таки може да бъде спокоен, че прокуратурата разглежда всичко това като фикция от полицейски роман, а не като данни за реални престъпления.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране