05.07.2019 | 20:50
Теменужка Петкова: Енергийната борса работи добре
Тя посъветва бизнеса да купува електрическа енергия на база на двустранни договори

На фона на протестите на бизнеса срещу рекордно скъпия борсов ток, надхвърлил два пъти средната цена в Европа, и информациите за затваряне на големи предприятия министърът на енергетиката Теменужка Петкова не вижда проблем с така наречения свободен пазар.

“Нашата борса работи изключително добре. Тя стартира през 2016 г. и за три години се разви успешно. Налице е цялата палитра от платформи, на които може да се търгува електрическа енергия”, заяви тя. Петкова бе в Народното събрание за участие в ресорната комисия, на което трябваше да се обсъди състоянието на търговията с електроенергия. Дебатите за партийните субсидии обаче отложиха заседанието за следващата седмица.

“Това, което аз бих посъветвала бизнеса и малките предприятия, е да полагат усилия и да търсят покупка на електрическа енергия на база на двустранни договори. Това им гарантира предвидимост по отношение на разходите, по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват”, обясни министър Петкова.

Тя подчерта, че може да се говори за законодателни промени в тази област едва след като бъде извършен сериозен анализ, и припомни, че всеки, който разполага с данни за някакви нарушения, може да сезира енергийния регулатор. Всъщност комисията вече шести месец проверява за спекула и манипулирани цени борсата у нас, но към момента резултати все още няма. Самият председател на КЕВР Иван Иванов отказа коментар по темата.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране