19.05.2019 | 1:50
Тереза Мей е пред катастрофално поражение в изборите за Европарламент
Възходът на Партията на Брекзита в тези избори ще бъде вот за Брекзит без споразумение

Анкетите сочат, че разгневените бивши поддръжници на Консервативната партия на премиерката Тереза Мей масово ще подкрепят новата Партия на Брекзита заради задънената улица относно напускането на ЕС, принудила Великобритания да проведе избори за Европейския парламент

„Тези европейски избори не бяха предвидени да се състоят“, каза ветеранът евроскептик Найджъл Фараж на британските избиратели от името на новата си Партия на Брекзита в кампанията за изборите за Европейски парламент. Консервативното правителство на Тереза Мей и всички членове на парламента „предадоха Брекзит“, се казва в предизборна листовка на Фараж, разпратена на милиони домакинства в навечерието на изборите във Великобритания на 23 май.

Фараж твърди, че възходът на Партията на Брекзита в тези избори ще бъде вот за Брекзит без споразумение. Той зове избирателите да му помогнат „да промени политиката за добро“, като добавя, че „23 май може да стане началото на ново бъдеще за британската демокрация“.

Очаква се неговата партия да получи около една трета от гласовете и да спечели над 30 от общо 73-те евродепутатски места за Великобритания и Северна Ирландия, сочи допитване на „Опиниум-Обзървър“, публикувано на 12 май. Съгласно прогнозите тя ще надхвърли общия брой на гласовете за лейбъристите и консерваторите. Последните могат да спаднат дори до 10 процента.

На последните евроизбори във Великобритания през 2014 г. пред урните се явиха само 36 на сто от гласоподавателите и се очаква активността сега да бъде приблизително на същото равнище. Друго проучване – на агенция „ЮГов“, сочи, че близа една трета от участвалите на последните парламентарни избори в страната през 2017 г. не възнамеряват да гласуват на 23 май.

Около 40 на сто от гласувалите за излизане от ЕС на референдума през 2016 г. са казали ред „ЮГов“, че смятат сега да гласуват за Партията на Брекзита, докато само 10 на сто от гласувалите за оставане в ЕС през 2016 г. са казали, че смятат да подкрепят новата проевропейска партия „Промяна за Обединеното кралство – независима група“ (Change UK – The Independent Group).

„Партията на Брекзита“ очевидно има преимущество, тъй като на нея се гледа като на външна бунтовническа сила, възправила се срещу системата“, каза Пол Уайтли, политолог от Университета на Есекс. „За разлика от нея, новата проевропейска партия се възприема като партия на системата, която е продукт на разделенията в двете главни партии“, пише Уайтли в анализ за политическия мозъчен тръст „Обединеното кралство в променяща се Европа“.

Според него очакванията за начина, по който ще се разпределят гласовете, „предполага, че европейските избори няма да решат дълбоките разделения в британската политика по въпроса (за Брекзит)“.

Някои коментатори са разочаровани, че партията Либерални демократи, която е противник на напускането на ЕС и настоява за нов референдум, е разпространила листовка за кампанията с лозунга „Майната му на Брекзит“. Тази центристка партия очевидно е имитирала възгласите „Майната му на ЕС“, надавани от протестиращи привърженици на Брекзита.

Хайнц Бранденбург от Университета на Стратклайд казва, че европейските избори във Великобритания ще бъдат „различни от всички предишни“. Те „предизвикват интерес – заради Брекзит, Партията на Брекзита, многото партии, които са за оставане, очакваното наказание както за управляващата, така и за главната опозиционна партия, и заради още редица други вторични сюжети“, пише Бранденбург в свой блог за авторитетното Лондонското училище по икономика (London School of Economics).

Този интерес е частично породен и от въпроса как трите конкуриращи се проевропейски партии – либералдемократите, Зелените и „Промяна за ОК“, ще се представят при пропорционалната система „Д’Ондт“, използвана във Великобритания, отбелязва Бранденбург.

„Докато Партията на Брекзита, изглежда, привлича повечето от твърдия вот за Брекзит, проевропейският вот, който вероятно е също толкова голям, може да се разцепи на три, или дори на четири, ако се вземе предвид, че някои от привържениците на оставане в ЕС ще предпочетат да си гласуват за своите лейбъристи, въпреки тяхната мъглява позиция по въпроса за втори референдум“, смята той.

Системата „Д’Ондт“ използва регионални избирателни листи на партийно подредени кандидати за всяка партия, като местата се разпределят пропорционално на подадените за партиите гласове.

Катастрофалните изборни прогнози за консерваторите засилват натиска върху Тереза Мей, която се е вкопчила във властта, въпреки че загуби парламентарно мнозинство на (свиканите от нея предсрочни) избори през 2017 г. Тя отхвърля многократните призиви да се оттегли – включително и от много консервативни депутати, като оцеля и във вотове на доверие в парламента и в нейната партия.

Тя обаче не успя да намери изход от парламентарния пат по въпроса за Брекзит, което я принуди да отложи със седем месеца (до 31 октомври) датата за излизане на Великобритания от ЕС. Тя разгневи и още редица консерватори, започвайки преговори с левичарския лидер на лейбъристите Джереми Корбин за евентуален компромис, чрез който да прокара споразумение (за Брекзит) през парламента. Израз на дълбочината на бунта стана отказът на консервативните депутати от графство Дарбишър в Централна Англия да водят кампания за партията в европейските избори.

„Независимо дали си гласувал за напускане или за оставане, огромното мнозинство от хората смятат, че има демократично задължение да спазиш това, което си обещал, и че правителството не трябва да абдикира от изпълнение на обещанието“, каза Бари Люис, лидер на партийната организация в Дарбишър.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране