21.05.2019 | 20:18
Тереза Мей се измъква с предложение за втори референдум за Brexit
Ако депутатите гласуват против това споразумение, ще гласуват за спиране на Brexit

След като в прав текст заяви, че страната ѝ може и да не напусне Европейския съюз, Тереза Мей опитва да получи подкрепата на депутатите за договореното с Брюксел споразумение за Brexit чрез своеобразно „изнудване“.

Британският премиер е готов да даде право на народните представители на правно обвързващ вот дали да се проведе втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, пише Business Insider. Тоест, ако депутатите гласуват „За“, правителството ще е длъжно да се съобрази с тях. Цената на тази привилегия е, разбира се, подкрепа за споразумението за Brexit.

На днешната пресконференция по повод ревизираното споразумение след преговорите с опозиционната Лейбъристка партия Мей заяви, че документът ще включва разпоредба, която ще принуди депутатите да гласуват дали да се проведе втори референдум за Brexit.

„В законопроекта за ратифицирането на Споразумението за оттегляне правителството ще включи изискване да се гласува дали да се проведе втори референдум. Това гласуване ще трябва да се осъществи преди Споразумението за оттегляне да бъде ратифицирано“, заяви Мей.

Предложението означава, че парламентът ще трябва да одобри споразумението за Brexit преди да има право да гласува дали да се проведе втори референдум. Премиерът предели законовата поправка като „последният шанс“ на парламента Великобритания да напусне ЕС със споразумение. „Ако депутатите гласуват против това споразумение, ще гласуват за спиране на Brexit“, обясни Мей.

Предложението на британския премиер за правно обвързващо гласуване дали в Обединеното кралство да се проведе втори референдум за Brexit е пореден знак за това колко е трудно да се убедят британските депутати да приемат договореното с Брюксел споразумение. След три поредни загуби в Камарата на общините (Долната камара на британския парламент) на Мей не ѝ остана голям избор, освен да се обърне към опозиционната Лейбъристка партия, а сега да „изнудва“ депутатите.

Предложението на Мей обаче може да се окаже не толкова щедро, колкото изглежда. Народните представители в Лондон вече веднъж гласуваха и отхвърлиха предложението за втори референдум. Така, ако изобщо се проведе, новият вот ще бъде контролиран. Това означава, че депутатите на управляващата Консервативна партия няма да имат право да гласуват така, както те искат.
Освен това вот за втори референдум ще има, само ако парламентът подкрепи споразумението за Brexit. Тъй като много от народните представители на Консервативната партия и Демократичната юнионистка партия са заявили, че ще гласуват срещу споразумението, до гласуване за втори референдум едва ли ще се стигне.

Информацията е от economic.bg

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране