13.02.2024 | 10:04
Терзиев: Нови избори за кмет и общински съвет няма да има
"Не съм генерал без армия"

Нови избори не би трябвало да има нито за Общински съвет, нито за кмет, но ще изчакаме решението на съда. Това заяви пред Нова телевизия кметът на София Васил Терзиев. “Дори да не ни е лесно, не сме безпомощни. От мен няма да чуете оправдания, аз не съм генерал без армия и като кмет имам инструменти”, допълни той.

Нищо не мисля, не мога да изземвам работата на съда, но ще се съобразим с решението. Но се вижда, че ако има някой ощетен, това съм аз, защото моят брой гласове би нараснал при едно преброяване. Но това не е фокус на мен и на екипа, ние се борим с ежедневните проблеми на София и когато дойде решението на съда, ще се съобразим с него, каза още Терзиев.

По повод заседанието на СОС в четвъртък вечер, на което бяха гласувани комисиите, Терзиев каза, че това е “опит да има една спирачка за всичко, което ние правим”. Но няма да чуете от мен да се оправдавам колко е трудно, това са даденостите в крайна сметка, работим с инструментите, с които имаме. И преди съм казвал, че кметът не е нито генерал без армия, нито безгласна буква, има много неща, които можеш да направиш и са в твоите правомощия, допълни Терзиев.

Дори да не ни е лесно, ние пак имаме инструменти, отговори той как ще работи без мнозинство в СОС. И обясни, че кметът има трибуна – когато една добра идея за града е обоснована, и когато е заложена като политика в бюджета, ще се наложи на другата страна да обяснява защо я бламира. Защо биха казали “не” на нещо, което е присъствало в тяхната програма – на решаване на проблема с Витоша, за използване на минералната вода, за детските градини. Затова Терзиев щял да разчита и на натиск през медиите.

Прозрачността лекува най-добре подобни недъзи, обясни той. Затова той и съветниците на ПП-ДБ-СС щели да дават гласност на всички теми и проблеми.

Да, някои може би ще станат по-трудно, отколкото би ми се искало, но крайният резултат ще е положителен, защото ще има по-голяма прозрачност в това, което прави общината. Това е нещо, което вече се случва, благодарение на всички драми, които имаме.

Работим всекидневно, за да сменим модела. Обществеността може да види вече резултатите – и начина, по който представихме бюджета, всичко, което правим в областта на дигитализацията, за да предоставим на гражданите услугите, за които говорихме, те да виждат какво правим, отчетността, която пробваме да наложим, коментира кметът.

Едно от нещата, които са много важни и върху които няма да имаме такъв, контрол, какъвто би ни се искало при настоящото разпределение, е какво ще се случи с общинските дружества. Тази огромна част от общинската икономика – ЦГМ и други, даде пример Терзиев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране