15.03.2024 | 21:17
Терзиев: Ремонти, в които са инвестирани средства, са съсипани
Кметът на София с лоша новина за жълтите павета

Лоша е новината за жълтите павета в София – пак ще трябва да се пренареждат. Това обясни пред БНР столичтия кмет Васил Терзиев.

“Някои хора нямат чувство за хумор, че „искам да съм на топъл, слънчев остров“. Ако исках да съм на слънчев остров можех да си направя това удоволствие и без да се захващам с политика, и без да ми побеляват косите. За премиер не е тема, аз към избран за кмет на София и искам да направя най-доброто за този град“, заяви Васил Терзиев.

И допълни: „Не се притеснявам от касиране на изборите. Ако дойде този момент, трябва да се уважи решението на съда. Докато и ако дойде този момент ще си вършим съвестно работата, да подобряваме управлението на София.

Сега работим по създаване на координационна група с представители на Столична община и комуналните дружества, за да се синхронизира работата. Много от ремонтите, в които са инвестирани средства, след кратко време са съсипани. Целта на тази координационна група е да не се разкопава от експлоатационните дружества след ремонт. Това ще доведе до по-ниски инвестиции, за да направим повече инвестиции в града, обясни столичният кмет.

За съжаление ще се пренареждат пак. Предстои да се извадят металните лайсни и да се пробват различни техники. Но експерти твърдят, че при този трафик няма как да издържат и трябва стабилна основа, и да се фиксират паветата със смола, което е невъзможно, защото са културна ценност, коментира Терзиев и допълни, че „досега има некачествено изпълнение на заданието“.

Столичният кмет сподели, че се преразглеждат договорите с различни фирми и целия процес на надзор. „За нас е наложително да правим ремонтите от първия път, защото нямаме неограничен ресурс. Ще се стараем в договорите да залегне, че след инвестиции да има поддръжка. Това са част от усилията ми да преработим начина, по който се правят обществени поръчки“, коментира Терзиев.

„Доколкото знам разговорите вървят добре, там съм оставил заместник-кметовете по финанси и транспорт да са движещи сили. До момента работим добре със синдикатите и те се убедиха, че има посока и да направим важни реформи в сектора – да обновим парка и да решим част от системните проблеми, натрупани през годините като недостиг на водачи.

„Инж. Братоев е голяма сила и благодарение на него се развива мрежата на метрото. Работим добре и планираме нови отсечки и начини да се финансират. Той е добър пример, защото винаги е готов с добри проекти, така че да не се губи финансиране. Наша ключове цел е да продължи разширението“, сподели мнението си за „човека метро“ кметът на София.

Той призна, че е доволен и от работата с главния архитект на София Здравко Здравков, но не за дълго. „Обещахме, че ролята на главният архитект ще се раздели на дългосрочно планиране на София и главен архитект. Новата организационна структура трябва да мине през СОС и после ще има конкурс за нов главен архитект. Докато не дойде моментът ще работя с него и в момента виждам активна работа от негова страна по ключови неща, работим по дигитализация за електронно разрешително за строеж, върху ГИС системите, за да визиолизираме кой за какво е отговорен“, коментира Терзиев.

Той е разпоредил проверка за изчезналите записи от ноември – сблъсъците на футболни фенове и полиция.

„Там ключов въпрос е какви качества трябва да има този човек, освен морални и професионални качества. Ние гледаме на сигурността по доста по-технологичен начин. За нас този човек освен да разбира от традиционната сигурност, трябва да е запознат и как тези модерни технологии ще се ползват за града ни“, смята Васил Терзиев.

Готов е докладът от проверката на ЦГМ и следващата седмица ще бъдат обявени. „Що се отнася до дълбоки реформи в Столична община се надяваме да има политическа воля, това да се случи, защото е важно за икономиката на София“, убеден е столичният кмет.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране