03.07.2019 | 0:01
Тръмп изважда танковете на 4 юли
Военната полиция охранява машините, видими за минувачите по близките улици
Асошиейтед прес

Президентът Доналд Тръмп държи танкове да участват в честването на 4 юли. Той заяви вчера, че демонстрирането на американски танкове ще е част от специалното събитие за 4 юли във Вашингтон, в което той ще участва, а фотограф на Асошиейтед прес видя поне два танка М1А1 „Ейбрамс“ и две бойни машини на пехотата „Брадли“ на вагон-платформи в железопътно депо в югоизточния край на Вашингтон.

Военната полиция охранява машините, видими за минувачите по близките улици.  Американски служител заяви пред Асошиейтед прес, че военните машини, които ще бъдат използвани на събитието за 4 юли, са разположени в това депо.

Тръмп изрази желанието си за военен парад с танкове и друга бойна техника в окръг Колумбия, след като наблюдава подобен парад по случай 14 юли в Париж през 2017 г. Този план в крайна сметка отпадна, отчасти защото би бил много скъп, въпреки че Тръмп очевидно държеше на тази идея.  Местни служители също се противопоставиха с аргумента, че тежките бронирани танкове ще повредят градските улици.

„Ще разположим няколко танка“, каза Тръмп вчера в Овалния кабинет, като изглежда се съобрази с аргументите на градските власти. Той обаче не даде подробности къде ще се намират машините.

„Наистина трябва да се внимава, защото тежките танкове се отразяват неблагоприятно на пътищата. Така че ще трябва да ги разположим в определени райони, като ще демонстрираме чисто новите танкове „Шърман“ и чисто новите танкове „Ейбрамс“, каза Тръмп.

Танковете „Шърман“ са най-използваните от САЩ по времето на Втората световна война, но от десетилетия не се използват. Към настоящия момент основните танкове на САЩ са танковете М1А1 „Ейбрамс“.

Два танка М1А1 „Ейбрамс“ и две бойни машини „Брадли“ ще бъдат демонстрирани като част от събитието на Тръмп „Приветствие към Америка“, твърди американски служител, говорил при условия на анонимност, тъй като детайлите на парада не са оповестени.

Всеки танк „Ейбрамс“ тежи повече от 60 тона. Танковете се докарват с товарни вагони от най-близко разположената база на армията, където ги има – Форт Стюарт, щата Джорджия. Белият дом отказа да разпространи допълнителни подробности.

Тръмп разказа за свое посещение по-рано тази година в завод в Лима, щата Охайо, където се реновират танковете М1А1 „Ейбрамс“. Имаше риск заводът да бъде закрит, но продължи да работи заради инвестициите на Тръмп в сферата на отбраната.

„Разполагаме с невероятно въоръжение и бойна техника, която ще демонстрираме – чисто нова. Гордеем се с това. Знаете, че сега произвеждаме много нови танкове. Строим много нови танкове в Лима, Охайо – нашия страхотен завод за танкове, който някои хора искаха да закрият, преди да бъда избран и да попреча това да стане и сега там има голямо производство“.

Събитията в четвъртък се очаква да включват военен парад на Сините ангели на американския флот и други самолети.

„Във Вашингтон ще отпразнуваме един страхотен 4 юли. Няма да прилича на никой друг. Ще бъде специален и се надявам да дойдат много хора. Ще бъде посветен на нашата страна и ще бъде приветствие към Америка. Аз ще кажа няколко думи, над главите ни ще летят самолети, най-добрите изтребители на света и други самолети“, каза Тръмп.

Тръмп планира да произнесе реч пред мемориала на Линкълн по време на неговото „Приветствие към Америка“, което бе добавено към обичайния списък със събития по случай Деня на независимостта в столицата на САЩ. Ежегодните фойерверки ще бъдат по-близо до мемориала на Линкълн, вместо до Вашингтонския монумент, каквато бе дългогодишната традиция.

Събитието ще бъде отворено за обществеността и безплатно, но ще има и зона с билети за ВИП гости, сред които членове на семейството на Тръмп, приятели и военни, съобщи Белият дом.

Миналата година Тръмп и съпругата му, първата дама Мелания Тръмп, бяха домакини на военни и техните семейства на пикник на поляната на Белия дом, а президентът се обърна с приветствие към гостите от балкона. За тази година не се планира подобно събитие.

Конгресмени, местни служители и други изразиха опасения, че Тръмп може да промени тона на традиционно непартийното празнуване на американската независимост от Великобритания, като произнесе политическа реч. Тръмп официално обяви миналия месец, че ще се кандидатира за втори мандат като президент.

Вътрешният министър Дейвид Бърнхарт, отговарящ за Националната алея и помогнал да се реализира визията на президента, и други служители заявиха, че речта на Тръмп ще бъде патриотична.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране