03.06.2019 | 5:46
Тръмп съветва Лондон да си спести $50 млрд.
Тръгнете си без сделка, ако Брюксел не ви даде каквото искате, казва президентът

Великобритания не трябва да плаща на бюджета на ЕС задълженията, които има като страна член, и е по-добре да си тръгне от съюза без сделка, ако договореното не отговаря на интересите є. Такива съвети дава на Лондон САЩ Доналд Тръмп в интервю за в. „Таймс”, публикувано днес, ден преди започващото днес държавно посещение на президента на САЩ в кралството.

Тръмп е категоричен, че Великобритания трябва да напусне ЕС до края на тази година (към момента заложената дата за Брекзит е 31 октомври – бел. ред.). „Трябва да приключат тази работа, тази сделка трябва да бъде приключена. Ако не получат това, което искат, аз бих си тръгнал. Ако не получаваш честна сделка, просто напускаш”, каза президентът. А по повод договорената сметка за развода с ЕС казва: „Ако бях на тяхно място (на британските ръководители) нямаше да платя 50 млрд. долара. Това е огромна сума”.

В интервюто Тръмп отново повтаря подкрепата си за кандидатите за наследник на премиерката Тереза Мей, които смятат, че кралството трябва да напусне ЕС на 31 октомври, с или без сделка. Такива са бившият външен министър Борис Джонсън, който е фаворит на Тръмп, както и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб и вътрешният министър Саджид Джавид.

US президентът смята, че консерваторите грешат като не включват лидера на Партия Брекзит Найджъл Фарадж в преговорите за напускане на ЕС. „Много харесвам Фарадж, той може много да предложи – той е много умен. Ако го включат (в преговорите) ще се получи много добре. Но те не го осъзнават”, коментира Тръмп.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране