22.04.2024 | 11:12
Ваня Григорова копае гроба на Корнелия Нинова
Алтернативна лява листа се стяга да обере вота за БСП от страна на „Левицата” и новопръкналите се „Бузлуджанци” начело с Иван Таков

Докато Корнелия Нинова е заета да громи служебния кабинет на Димитър Главчев, под носа й се случват далеч по-обезпокояващи неща от работата на премиера, твърди „Уикенд”. Алтернативна лява листа се стяга да обере вота за БСП от страна на „Левицата” и новопръкналите се „Бузлуджанци” начело с Иван Таков, която ще издигне Ваня Григорова за депутат от столицата, разказаха заговорници пред вестника.

Григорова отдавна е оглеждана от хората на Мая Манолова за бъдещ депутат, а след като БСП отново отказаха в неделя да работят с „Левицата”, Манолова и Таков се обединили да изпратят мургавата перла от общината към парламента. „Бузлуджанците” отдавна обявиха, че няма да стават партия, но спокойно могат да се явят заедно с „Левицата” на избори с тяхната листа и да разгромят червените, които пак им обръщат гръб.

Говори се, че Ваня Григорова вече е дала съгласието си да участва в парламентарните избори под опеката на Иван Таков и компания, които се надяват да детронират Нинова от лидерския пост в столетницата. За нови лидери ще се борят както Таков, така и Кирил Добрев, а мълвата носи, че при преврат е възможно и бивши кадри на БСП да се върнат в партията и да участват в надпреварата за шефския пост, като се визирал Костадин Паскалев.

През това време Корнелия Нинова се е заела да дообезглави партията си, след като в централата на „Позитано” 20 дошла вестта, че координатори по места са номинирали за евролистата част от настоящите евродепутати на БСП – Сергей Станишев, Елена Йончева, Иво Христов и Петър Витанов.

Най-много номинации дошли за Станишев, който е и бивш лидер на БСП, а при новината Нинова се зарекла, че областните лидери, които са пратили номинациите, ще бъдат своевременно отстранени. Въпреки че била наредила да не се издигат враговете с партиен билет, а още повече изключеният от БСП Петър Витанов, социалисти по места не се съобразили с шефката си и пратили кандидатурите.

На 27 април БСП ще избере кои ще са новите й представители в Брюксел, а имената на Станишев и останалите били табу, въпреки че соцфурията диалогично уточни, че това щели да решат активистите на левицата. Цветелина Пенкова е единствената, която има шанс да повтори мандата си в Брюксел, тъй като остана вярна на началничката си и дори представи отчет за свършената работа в ЕП – нещо, което останалите не направиха нарочно.

За челните места в листата се спрягат Кристиан Вигенин и Калоян Методиев, като в последния момент червени депутати подозират, че Нинова ще се самопредложи, за да избяга подобно на Станишев и да си осигури сладък пост и достойно оттегляне от лидерския пост в БСП. Червените ще организират и на 1 май среща с други леви формации с надеждата да консолидират лявото у нас, ала отново без хората на Манолова и Таков. Мълви се, че някои от партиите, които са поканени, щели да получат и проформа места в листата на БСП за евровота и за родния парламент.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране