19.02.2024 | 11:32
Васил Терзиев: Прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията
"Развитата икономика защитава демокрацията"

Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и за мен беше огромна чест да приема поканата за участие в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията.

Институциите трябва да възстановят доверието на обществото в тях – това е една от най-важните им роли в опазването на демокрацията. Този процес започва от откритостта, затова за нас е ключово да работим пред очите на хората. Няма да спра да повтарям, че прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията, заявява кметът на София Васил Терзиев във фейсбук.

В дискусията многократно ме питаха кое е първото най-важно нещо, което искате да направите? Моят отговор е: да въоръжим хората с информация, за да могат да участват наравно с нас в управлението на града. Без информация гражданите няма как да участват в дискусиите и в процесите. Започват да не вярват в институциите и да стават апатични.

Защото това, което наследихме, е липсата на всякаква връзка между гражданите и общината, между бизнеса и общината. И това очевидно е било нарочно – да има община, която е силно зависима от централното правителство, райони, които зависят напълно от централната община. Така създаваш система на пълен контрол – без комуникация, без връзка с хората. И се създават предпоставки за корупция, която е най-големият враг на демокрацията, подчерта Терзиев.

Развитата икономика защитава демокрацията. Приоритетна тема за мен е стимулирането на местната икономика и как да бъде намалено неравенството в доходите. За да намалим неравенствата, е важно какви инвеститори ще привлечем. Бизнес, който да инвестира и да бъде отговорен към обществото, да инвестира в образование. Защото само така ще имаме стабилна независима икономика, която работи за всички, казва още Терзиев.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране