04.06.2024 | 20:29
Васил Терзиев спира нагласени обществени поръчки за 204 млн.лева на Фандъкова
Някои от обектите, които ще бъдат временно спряни, са ключови за София и се бавят от години

Столичната община ще спре 21 обществени поръчки за 204 млн.лева. Назначена от кмета Васил Терзиев проверка на общо 24 поръчки е установила, че от тях 23 имат проблеми, а 21 са незаконосъобразни. Процедурите по възлагането им са проведени през 2022 г. и 2023 г. Резултатите от проверката бяха обявени на извънреден брифинг в общината.

Някои от обектите, които ще бъдат временно спряни, са ключови за София и се бавят от години – преместването на трамвайното трасе по бул.”Скобелев”, което сега минава под прозорците, пробивът на бул.”Копенхаген” и ремонт на бул.”Мария Луиза”, изреди зам.-кметът по финансите Иван Василев. Той постави въпроса защо предишният кмет Йорданка Фандъкова не е поставила подписа си под тези поръчки, които “са престояли на бюрото ѝ повече от една година”.

“Има големи отклонения в цените, фаворизиране на фирми, субективизъм”, посочи той причините за спирането на поръчките. Изпълнението на тези проекти все още не е започнало и предстои обявяване на нова процедура за избор на изпълнител на спрените 21 обекта, каза Василев.

Досега обществените поръчки, проведени по този начин водеха до компрометирано изпълнение, години наред закъснение и ниско качество, подчерта Терзиев. “За нас е безкомпромисно изискване законосъобразността на процедурите и стимулирането на широк кръг от фирми да участват в обществените поръчки и да има доверие в самия процес”, добави той.

Столичната община слагаше такива критерии за кандидатстване за поръчка, за да избере за изпълнител голяма фирма, която после превъзлага поръчката на първи подизпълнител. Той пък я превъзлага на втори подизпълнител, който я дава на трети. Реално работата се извършва от последния подизпълнител, но преди него има няколко посредници, които взимат от парите, а това се отразява на качеството, на срока на изпълнение. Така Василев очерта схемите, довели до ремонт на ремонта в София и посочи целите, които си поставя Столичната община в тази сфера.

“Ще налагаме равнопоставеност в обществените поръчки, свободна конкуренция и прозрачност. Целта е повече фирми да могат да участват в този пазар в София”, заяви Василев.

По темата Васил Терзиев цитира част от доклад на Световната банка за България. “За 2022 г. обществените поръчки възлизат на 12% от брутния вътрешен продукт. Достъпът до тях има голямо влияние върху разпределението на ресурсите в икономиката. Намаляването на корупцията в обществените поръчки подкрепя такава политическа среда, която насърчава конкуренцията, основана на иновация и ефективност, вместо лобиране за политически привилегии.”

В момента се разработва електронен регистър, който ще е на страницата на общината. В него всяка фирма ще може да се запише и да получава информация какви търгове и поръчки предстоят в нейната сфера на дейност, увери зам.-кметът. Негов екип е изготвил нова методика за определяне на прогнозната стойност на дадена обществена поръчка чрез пазарно проучване и пазарни консултации. Досега се е взимала първата цена, видяна в интернет и са възлагани поръчките по нея без да се мисли дали е целесъобразно и че Столичната община ще плаща тези суми, посочи Василев.

Намаляване на инхаус възлагането на строителния надзор и на инвеститорския контрол, обеща той. При метода инхаус спечелилият поръчката изпълнител сам си избира фирмата-надзорник, което се отразява на качеството на изпълнението и се влиза в спиралата ремонт на ремонта.

Два часа след брифинга от централата на партия ГЕРБ излязоха с позиция по темата. Според тях двете фирми, които са извършили проверка на законосъобразността на 24-те обществени поръчки са на съпругата на бившия регионален министър Андрей Цеков в кабинета Николай Денков и на адвокат, работила в екипа на Кирил Петков, докато беше министър на икономиката в правителството на Стефан Янев (май-септември 2021 г.).

“Екипът на кмета Йорданка Фандъкова не финализира процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. “Копенхаген” и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. “Мария Луиза” и бул. “Скобелев” именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение”, е отговорът на предишните управляващи общината.”Очевиден е фактът, че кметът Терзиев изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства. Законосъобразността на процедурите според българското законодателство се установява от компетентните институции и българския съд”, заявяват от ГЕРБ.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране