29.03.2024 | 21:43
Васил Терзиев: Вълксарай вече е история, премахнахме го! (СНИМКИ)
Историята със строежа на „Био Майнинг“ се точи дълго. През 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков нареди бутането на т.нар. Зимен сарай на Гайтански, който нашумяха след осветляването му от Панев през 2020 г. с помощта на дрон.

Започва премахването на незаконните сгради на фирмата „Био Майнинг“ на язовир „Искър“, известни като „зимния сарай на Румен Гайтански-Вълка“. Новината съобщи кметът на София Васил Терзиев, който публикува снимки от премахване на постройките.

„От самото начало на мандата ми заявих, че няма да имаме толерантност към неспазването на закона и правилата и че ще има политическа воля това да не остане само на думи. Днес започна премахването на незаконните строежи собственост на фирмата „Био Майнинг“ в Държавно ловно стопанство „Искър“, които са разположени близо до източния бряг на язовир „Искър“. Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът“, написа кметът.

Върховният административен съд отсъди окончателно, че трябва да бъде премахната и последната незаконна сграда на фирмата. Със заповеди на главния архитект на Столичната община от 2021 г. и 2022 г. на дружеството е наредено да бъдат премахнати и трите масивни постройки.

След като срокът за доброволно изпълнение изтече, днес общинското дружество, на което беше възложено принудителното изпълнение на заповедите, пристъпи към премахването им. По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между три и шест месеца и ще струва на общината до 2,4 млн лв. Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското предприятие, ще бъде предявена по съдебен ред на дружеството след като приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните отпадъци.

Ще направим разделно събиране на отпадъците от незаконния строеж с временно съхранение и ще рециклираме допустимите строителни отпадъци, уточни Васил Терзиев.

Историята със строежа на „Био Майнинг“ се точи дълго. През 2021 г. главният архитект на София Здравко Здравков нареди бутането на т.нар. Зимен сарай на Гайтански, който нашумяха след осветляването му от Панев през 2020 г. с помощта на дрон.

https://www.facebook.com/VassilTerzievZaSofia/posts/pfbid04UVjTVupVkRT8aaiV3t9ddv9fiL3KxqTaQ1C5448xskvCYibFEWTyM8v6FscKuAkl

https://www.facebook.com/birdreporting/posts/856006813207293?ref=embed_post

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране