19.09.2019 | 11:48
Велислава Кръстева не отрича за тормоза върху шефа на БНР
Било недопустимо да бъде намесвано името й в конфликта в държавното радио

Депутатът от ДПС и член на комисията за култура и медии Велислава Кръстева в сряда вечер не отговори директно на въпроса на “Дневник” дали познава генералният директор на БНР Светослав Костов и кога за последно е разговаряла с него. Тя каза, че е недопустимо да бъде намесвано името й в конфликта в БНР.

Повод за въпросите бяха коментари, които свързаха името й с оказвания натиск в държавното радио, довел до опита за сваляне на Силвия Великова от ефир и смяната на ресора й и безпрецедентното спиране на излъчването на програма “Хоризонт” за 5 часа. Основната причина за случилото се – Великова да не отразява избора на Иван Гешев за главен прокурор, към който била критична.

Според непотвърдена информация Кръстева е давала инструкции на ръководството на БНР и е имала претенции към съдържанието. Тя заяви, че не иска да влиза в обяснителен режим защото умишлено замесвали името й и тя обмисляла да се защити по съдебен път.

Кръстева каза, че споменаването на името й тръгнало от статус на Илиан Василев (бивш посланик на България в Москва – бел.ред.) във “Фейсбук”, когото не познавала. Във вторник той написа в социалната мрежа: “От случката в БНР разбираме че личният пиар на Доган и на ДПС Кръстева е личен пиар и на Гешев

Може да уволнява, да спира, да назначава. Борисов също потвърди, че тя има пълна свобода на действие.
Избираш Гешев – избираш Пеевски и Доган. Няма по голям тест за мащаба и дълбочината на проникване на Доган и Пеевски в държавата, на проказата която ни е обзела. Институциите са пленени, правителството и Парламента също. Остава само протеста и улицата.”

В публикация от сряда вечер “Медиапул” се позовава на източници от ГЕРБ, че ръководството на БНР получава редовни инструкции от Кръстева. Представителите на управляващата партия не искали да бъдат цитирани, защото “било опасно”, пише медиата.

В интервю за предаването “Денят с Веселин Дремджиев”, главният редактор на “Клуб З” Светлана Джамджиева също посочи Кръстева, позовавайки се на коментари на колеги от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с претенции за съдържанието.

Кръстева е и ПР на ДПС от години. Тя придружава почетния председател Ахмед Доган по време на единствените му публични прояви през последните години – когато гласува на избори. В редките случаи, в които колегата й Делян Пеевски идва в парламента, може да бъде забелязана в неговата компания. Партията сериозно контролира медийните изяви на членовете си, а Пеевски контролира и мрежа от медии, затова Кръстева често спира интереса или въпросите към лидерите на ДПС от други журналисти.

В правителството на Пламен Орешарски, тя беше зам. министър на културата и като такава председателстваше борда на НДК. Началото на политическата й кариера е свързано със СДС, но напуска заедно с групата, отцепила се около Христо Бисеров. В момента е член и на Централния съвет на ДПС.

“Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен че заплашва едва ли не радиото, защото, ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото”, казва Силвия Великова в интервю за “Дарик радио” миналата седмица след отстраняването й. След това тя беше върната като водещ и в ресора, но ръководството на БНР реши да има и втори журналист, който да осигурява плурализма при отразяването на Гешев и съдебната система.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране