03.05.2024 | 12:09
Версията на Гешев: Вероятно Алексей Петров е земесен в моето покушение
Година след взрива разследващите все още "мълчат"

Година след взрива разследващите мълчат по случая, но бившият главен прокурор има своя версия.

“Аз това, което предлагам, е, че зад опита за убийството ми с еквивалент на 5 кг тротил, а 3 кг са при атентата Сарафово, стои Бойко Борисов – бивш министър-председател на България.”

Според Гешев единици са хората в България, които технически могат да организират подобен опит за покушение. Установеното взривно вещество не е налично в България и вероятно има намесени структури от чужбина.

“Ще цитирам един от най-добрите експерти на държавата Израел. Той каза “Това е военно изпълнение. От това съм загубил четирима колеги и се грижа за семействата им. Само с еквивалент 0,5 при подобно изпълнение се пробива брониран “Хамър”, добави пред БНТ Иван Гешев – бивш главен прокурор.

Според Гешев организатор на покушението срещу него вероятно е покойният Алексей Петров – бивша барета и бивш съветник в ДАНС.

“За Алексей Петров имам предвид”, смята Гешев.

Предположенията изхождат от това, че след като отказах да прекратя “Барселонагейт”, след като отказах да замина посланик, Алексей Петров излезе в деня преди да си скъсам оставката и заяви, че трябва да напусна поста главен прокурор. Знам, че Алексей Петров беше изключително близък с Борисов”, добави бившият главен прокурор.

На този етап от прокуратурата не обявяват дали има заподозрени или пък гореща следа към поръчителите. Установено е единствено количеството на взривното вещество – около 2,5 кг нитропента.

Година след взрива мястото е покрито с гъста растителност и е трудно различимо. Разследващите все още проверяват дали взривното вещество действително е било със сила да пробие бронирания автомобил на НСО, в който се е возил Иван Гешев. Все още не е ясно кой и как е поставил бомбата и дали са оставени достатъчно следи, по които да бъде разкрита обективната истина.

Дали взривът е могъл да пробие бронировката на колата трябва да стане ясно от експертизи, направени чрез компютърно моделиране. Иван Гешев заяви, че едва преди няколко седмици е бил разпитан. Версиите, които бяха тиражирани преди година бяха от покушение с цел отстраняването на главния прокурор до инсценировка.

“Това, което се оказа и че в момента прокуратурата е на каишка към политиците. Ако това смятате, че е хубава промяна, добре. Питат защо не го направи по-рано. Защо не го арестува. Точно затова ме отстраниха, защото знаеха, че ще го арестувам и ме изпревариха с две седмици”, заяви Гешев.

От “Правосъдие за всеки” са скептични, че случаят ще бъде разкрит.

“Този така наречен атентат на Ярема всъщност преструктурира политическите процеси в държавата”.

“Най явното, което се случи, е не че политиката излезе от прокуратурата, а прокуратурата влезе в изпълнителната власт през Министерството на правосъдието и ще пише сама закона, който ще трябва да реформира прокуратурата. Министърът е заместник на главния прокурор Сарафов. В нашите среди казваме, че имаме министерство на прокуратурата, а не на правосъдието”, убеден е бившият главен прокурор.

“Всичко си остава същото”.

Година по-късно и бившият главен прокурор вече дебютира в политиката.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране