09.04.2024 | 10:57
ВИДЕО: Кабинетът “Главчев” положи клетва. Калин Стоянов остана в МВР, сменен е външният министър
Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции, каза служебният премиер

Служебният премиер Димитър Главчев и предложените от него министри положиха  клетва пред парламента, който по този повод се събра извънредно на 9 април. Церемонията продължи по-малко от 10 минути. Във финалния вариант на служебния канбинет има само една смяна – на външния министър. По семейни причини Ивайло Ценов се отказал и е заменен от Стефан Димитров.

 

След полагането на клетвата в Министерския съвет се проведе и кратка церемония по предаване на властта от кабинета “Денков” на служебното правителство.

Вече бившият премиер Николай Денков каза, че една от най-трудните и най-важните задачи на служебното правителство е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. “Задачата е трудна, защото няма в момента доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие”, каза той.

“Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания”, посочи Главчев и добави, че гласува доверие на посочените от него служебни министри.

“Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции”, каза още Главчев.

 

“Отговорността (за служебното правителство – бел.ред) категорично не е моя, а на г-н Главчев и на този работещ парламент”, каза преди началото на заседанието президентът Румен Радев.

Над два часа преди полагането на клетвата от презиентството съобщиха, че са издадени указите за назначаването на кабинета и насрочването на изборите 2 в 1 – предсрочен парламентарен и евровот.

Калин Стоянов остава на поста в МВР

Въпреки призивите настоящият министър на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов да не остава на поста, той е и във финалния списък на кабинета “Главчев”. Единствената промяна спрямо представения в края на миналата седмица списък е при външния министър. Пъровначално беше обявено, че поста ще бъде зает от Ивайло Ценов, но във финалния вариант той е заменен от Стефан Димитров – досегашен посланик на България в Черна гора.

Преди началото на заседанието на парламетна Главчев обясни, че сменил Ценов, защото имал ” семейни ангажименти”. “Изцяло по семейни причини и аз се съобразих с тях”, каза Главчев.

Попитан защо не е сменил Калин Стоянов, служебният премиер отговори: “Защото така съм решил”.

Радев пък обяви, че ако е зависело от него не само е нямало да остави Калин Стоянов като вътрешен министър, но и е нямало въобще да бъде назначен на поста.

След полагането на клетвата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в служебното правителство доминирал кабинетът “Денков-Габриел”:

“От това, което виждам доминира старият кабинет – кабинетът “Денков-Габриел”, и особено с такива знакови министри като Георги Гвоздейков, Кирил Вътев, заместник-министрите, които са назначение от партията на “Промяната”, в екологията, в образованието. Имаме всъщност три-четири нови имена.”

“Можехме да направим съвсем различно нещо. Представете си финансов министър Василев и външен министър Мария Габриел, това служебно правителство щеше да изглежда по съвсем друг начин за всички. Можехме тези два месеца да използваме за преговори. След изборите да направим едно истинско коалиционно споразумение и управление“, каза още Борисов.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране