07.06.2024 | 16:46
ВИДЕО: Ученици в шок след стрелбата по колата им, страхували се да не ги убият и се крили в храстите
Полицаят, ранил 19-годишния младеж, е отстранен от длъжност. Стрелял с лично оръжие

Приятели на простреляния 19-годишен младеж от Плевен споделиха пред Нова телевизия, че са се крили в храстите до болницата от страх да не ги гръмнат. Те са в шок и недоумяват как полицаите, които трябва да пазят хората, ги преследват, за да ги убият.

По думите на младежите полицейската кола е била цивилна, без отличителни надписи или светлини. Служителят, произвел изстрелите, временно е отстранен от длъжност.

Той е произвел изстрелите с личното си оръжие. Това съобщиха разследващите, които изнесоха първи данни за случая. Общо четирима служители на реда са били в необозначения автомобил, засякъл се с колата, в която пътували петима млади мъже. Версиите на двете страни се различавали, но е ясно едно – до инцидента се е стигнало след засичане на двете коли.

От МВР осъдиха действията на полицая. Не е ясно защо той не е подал сигнал на тел. 112 и не е проверил състоянието на простреляния. Личното му оръжие е предадено доброволно. Ако бъде доказана вина, служителят с над 20 години стаж в МВР може да бъде осъден на затвор от 2 до 10 години.

Момчето, което е шофирало колата с бургаска регистрация, разказа как след засичане на пътя от съседната кола му извикали да отбие колата, за да се разберат.

„Питаха ме „Някакъв проблем ли има?“ и аз отговорих: „Какъв проблем? Ти ме засичаш“. Тогава шофьорът на другия автомобил ми каза да отбия вдясно, за да се разберем и аз тръгнах натам, но приятелите ме посъветваха да не спирам, защото онези са здравеняци. Продължихме насам и се чу изстрел. Едното момче тогава изкрещя да карам към болницата“, разказва единият от изплашените младежи.

„Не знам в каква държава живеем – тези, които трябва да ни пазят, да ни убиват. В другата кола хората приличаха на мутри, бяха бабаити. Не знам нормален човек дали би спрял, за да се саморазправя с тях. Страхувах се да не са някои изроди, които искат да ни убият“, каза негов приятел.

„Тръгнахме да влизаме в болницата и не ни дават – било инфекциозно. Криехме се зад храстите, за да не разстрелят и нас“, добави той.

Междувременно БНТ съобщи, че 19-годишният младеж, който беше прострелян, е опериран и е в добро състояние. Той е настанен за лечение в болница.

На протест тази сутрин пред болницата в Плевен се събраха момчетата, които са били в колата. Тук дойдоха и техни приятели и семействата им.

“Оперираното момче, благодарение на тях и на колегите, тъй като аз съм лекар, е в добро здравословно състояние след тежка 4-часова животоспасяваща операция. Самите те са го докарали тук и след това лекарите са положили усилия да бъде в добро състояние в момента”, обясни Диян Георгиев. Той е баща на един от изплашените ученици.

Синът му е бил до простреляното момче, цялата му тениска е била в кръв, която е дадена в следствието за експертиза.

“В деня, в който се е случил инцидента, брат ми се е прибирал от изпит в София. Събира се с приятелите си, защото не са се виждали от много време”, каза Дико Диков, брат на простреляното момче.

“Всичко започна, когато навлизахме в Плевен и застигаме бяла кола, която си личеше, че не се движи адекватно по пътя. Настъпваше маркировки, криволичеше. На влизане в града се движеше бавно, при което аз се опитвах да го заобиколя, да си го изпреваря. Той обаче подава газ и не ми позволява да бъде изпреварен. Примирявам се и продължавам да карам след него. Престроявам се в лява лента на кръстовище, при което той ме засича, подавам звуков сигнал и заставам до него“, каза пред националната телевизия Юли Юлиев – шофьорът на колата, по която е стреляно.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране