13.07.2019 | 9:51
“Виваком” се продава въпреки спора за собствеността
Оценката на придобитата за 330 млн. евро компания днес е 1.2 млрд. евро

Най-голямата българска телекомуникационна компания “Виваком” (Vivacom) е обявена за продажба, въпреки споровете около собствеността ѝ, съобщи преди ден “Файненшъл таймс”( Financial Times). Според публикацията, придобитата преди четири години за 330 млн. евро, е оценена на около 1.2 млрд. евро. Тя е направена на база на сделки в региона, включително придобиването от PPF Group на източноевропейския бизнес на Telenor за общо 2.8 млрд. евро.

Според анализатори печалбата за тази година на “Виваком” преди лихви, данъци, обезценки и амортизация е около 190 млн. евро.

Процедурата по продажбата на “Виваком” е задвижена, а за консултант е наета водещата световна фирма за финансово консултиране и управление на активи Lazard, пише FT. Трима източници на вестника твърдят, че вече са били проведени и срещи с потенциални купувачи. Имена обаче не се съобщават.

Подготвяната продажба е потвърдена и от основния собственик на акции в дружество Спас Русев. “Сега е точният момент (за продажбата на “Виваком” – бел. ред)”, казва Спас Русев пред FT, който притежава 46% от собствеността.

Преди дни “Виваком” информира, че английският върховен съд е отхвърлил претенциите на LIC Telecommunications SARL, Люксембург и Empreno, които обжалваха продажбата на телекома на сегашните му собственици чрез търг през 2015 г.

Новината за предстоящата продажба на “Виваком” беше съобщена първо от специализираното издание Меrgеrmаrkеt в средата на месец май. Глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop на “Виваком” Aтaнac Дoбpeв в края на май заяви, че още не са водени преговори.

Друг голям акционер в телекома е VTB Capital, британското подразделение на руската банка ВТБ, както и с Delta Capital International на бившия финансов министър Милен Велчев и брат му Георги.

Компанията Lazard е предупредена, че потенциалните купувачи на компанията трябва да бъдат уведомени за претенциите около начина, по който преди четири години мобилният оператор е продаден, както и за възникналите след това спорове около собствеността, пише FT.

“Виваком” беше придобита от настоящите си собственици на търг при цена от 330 млн. евро. За провеждането на търга обаче се водят дела от Empreno Ventures – инвестиционна компания на руския бизнесмен Дмитрий Косарев. Той купува дял в люксембургската холдингова компания, която притежаваше “Виваком” преди придобиването ѝ от Русев и компания. Оттогава Косарев води дела срещу VTB Capital, Спас Русев и Милен Велчев с твърдението, че въпросният търг е бил фиктивен, а цената изкуствено занижена, от което той е загубил.

Спас Русев отрича твърдението и обяснява, че търгът е задействан заради неизпълнение на изплащането на заем към VTB Capital от люксембургска компания. Подкрепя твърдението си с решението на Върховния съд в Лондон от този месец.

“Виваком” е лидер на българския телекомуникационен пазар за 2018 г. Приходите и са нараснали със 7.6% през миналата година спрямо 2017 г. и достигат близо 919 млн. лв. Нетната печалба на компанията също се увеличава с близо 12 на сто и надхвърля 110 млн. лв. Компанията отчита растеж и през първото тримесечие на 2019 г., сочат данните в класацията на “Капитал 100”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране