27.05.2024 | 11:47
Влакът ще лети за 3 часа между София и Бургас
Германските вагони ще станат част от пътуващата "флотилия" на БДЖ идния месец

През 2027 г. жп транспортът в България вече ще е високоскоростен. Това обеща ресорният служебен министър Георги Гвойздейков. Защо 2027-а? Защото дотогава трябва да бъдат изпълнени инвестициите в модернизацията на жп линиите, които са съчетание на средства от общоевропейския и българския бюджет, поясни министърът в интервю за NOVA.

Влаковете по маршрута София-Бургас ще се движат с до 160 км/ч., което означава, че ще взимат 360-те километра разстояние за 3 часа. По принцип машините от Германия (първите 19 от общо 76 пристигнаха наскоро у нас), могат да развиват до 200 км в час и времето за пътуване да е още по-кратко.

“Трябва да се питат проектантите защо е заложена по-ниска максимална скорост – 160 км/ч.”, каза Гвоздейков.

Германските вагони ще станат част от пътуващата “флотилия” на БДЖ идния месец. Те ще возят пътниците по най-натоварените направления – от София до Варна, Бургас и Русе.

Влаковете са втора ръка, допреди месеци са обслужвали клиентите на “Дойче бан” в Германия.

Министърът припомни, че наскоро бе подписан и договор с швейцарска компания за доставка на 7 двуетажни влака от завода й в Полша и че е възможно България да поръча още 3 в рамките на същия договор.  И тези машини ще развиват до 160 км/ч.  Те ще обслужват кратки маршрути.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране