07.02.2024 | 17:47
Властта тършува Божков, търси руски милиони
Разследващите бяха няколко часа в офиса му

Нито ден покой за най-богатия българин – руски пари търсят в политическия проект около Васил Божков. С информация за наличието им разполагали службите за сигурност след операцията на МВР в офисите на бизнесмена.

Официално беше съобщено, че посещението на цивилни служители в сградата на ул. „Московска” е заради разследването на убийството на Алексей Петров. В своята сграда Божков е под домашен арест.

Разследващите бяха няколко часа в офиса му, където седмица по-рано е имало събиране на негови последователи и поддръжници, за да обсъждат предстоящия политически проект. Тогава Божков заявил, че финансиране ще има, въпреки че неговите авоари са под запор, твърди „Филтър”.

Влизането в офиса по неотложност и без разрешение на съд повдигна много въпроси. Вестникът научи от приближени до хазартния бос, че след претърсванията в сградата шефът наредил да се прегледа внимателно всяко кътче там за подслушвателни устройства и скрити камери.

Мнителността на дипломирания математик не е случайна. От много години насам офисите и домът му са снабдени с подобна техника, която заглушава някои честоти, включително и на мобилни оператори.

Информацията за евентуална връзка на Божков с руски бизнесмени и политици била известна както на ДАНС, така и на МВР. Според анализа на данните е възможно Русия да подготвя влияние върху политическия живот у нас с подобни приятелски настроени фигури като милиардера. Странната акция в офиса му, както и на още 4 негови адреса преди две седмици, била свързана с тези съмнения, но в пълна секретност.

Божков излетя към Дубай точно преди 4 години, за което писа първо Narod.bg, при това само ден преди акцията на всички служби – прокуратура, НАП, МВР, ДАНС и други институции срещу бизнеса му.

Васил Божков е имал сериозен бизнес в Русия и придворните ѝ републики от бившата СССР. Това стана ясно по време на мярката му за неотклонение в края на август, когато той изненадващо се прибра в България, което отново първо Narod.bg разгласи.

Тогава прокуратурата изнесе данни, че офшорки на бизнесмена са свързани с покойния вече Евгений Пригожин, който ръководеше частната армия „Вагнер”. Дружествата управлявал Георги Попов, който е дясната му ръка и е обвиняем заедно с него по делото за хазарта и за пране на пари.

Още при анексирането на Крим през 2014 година Божков е поздравил партньорите си там и това е открито в компютъра му по време на разследването. Имал е комуникация и със санкционирания руснак Адам Миклер, с когото имали планове за общ бизнес в хазарта. Бил близък и с Алексей Гардер, който също е човек на Кремъл.

Самият Васил Божко потвърди, че познава Пригожин отдавна. Освен това има и дял в приватизираната държавна хазартна компания на Грузия, която е приятелски настроена към Русия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране