03.05.2019 | 12:37
ВМРО се обяви за криминализиране на убийството на пчели
Войводите настояват министърът на земеделието да свика Експертния консултативен съвет

Незабавно свикване на Експертния консултативен съвет по пчеларство и мерки за криминализиране на отравянето на пчелите поискаха от ВМРО в апел до земеделския министър Румен Порожанов.

Актуален въпрос към министъра е внесъл депутатът от партията Красимир Богданов. Какви мерки предприема Министерството на земеделието, храните и горите по отношение на създаването на ефикасен механизъм за оповестяване на пчеларите при предстоящи пръскания на селскостопанските култури, пита Богданов.

Депутатът настоява да получи отговор и колко нарушения при отравянето на пчелни семейства и използването на забранени препарати са констатирани и съответно, какви санкции са наложени. “Въпросът стана особено актуален през последните дни, в които сме свидетели на масов мор при пчелите в резултат на такива отравяния. Очевидно е, че системата въведена от МЗХГ за оповестяване на пчеларите или не работи, или има сериозни нарушения от страна на недобросъвестни земеделски производители. Другият важен въпрос е свързан с използването на забранени в ЕС препарати, които се внасят незаконно в България”, посочва в питането си народният представител.

Той добавя към проблема и липсата на сериозни субсидии за пчеларите, което, наред с унищожението на пчелините им ще повлияе на нормалното функциониране на цели екосистеми и  ще предизвика проблеми с естественото опрашване, съответно – със земеделските добиви. От ВМРО напомнят още, че имат внесен закон за пчеларството, който, според тях, вече е належащ.

Междувременно пчелари от цялата страна излизат на национален протест утре. Той ще се проведе пред сградата на Общината в Плевен.

Градът е избран за място на протестните действия заради факта, че по данни на пчеларските организации само в региона са били отровени над 5 хил. пчелни семейства. Масов мор констатираха и стопаните от района на Враца, Добрич и Варна.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране