28.06.2019 | 0:06
Връщането на партийната субсидия отива в Конституционния съд?
С близо 14,5 милиона лева може да се платят почти 70 000 минимални пенсии
Има възможност законът, който задължава партиите да връщат надвзетото, да бъде обявен за противоконституционен. За това предупреждават експерти, коментира бТВ.Пари трябва да връщат партиите, получавали субсидия от май 2016 г. до юни 2019 г., пише в новия закон. Причината за евентуално оспорване – действието му със задна дата. На това има реални основания, обяснява преподавателят по Конституционно право Наталия Киселова.

Според нея реалното действие е на ръба на Конституцията и Конституционният съд няколко пъти се е произнасял по такива случаи. “Казано е, че трябва да има социална функция. Каква е социалната функция при искането да върнат надвзети добросъвестно дадени пари?!”, запита доц. Киселова.

Политологът Даниел Смилов прогнозира тежко решение за конституционните съдии, в случай на оспорване на закона. “Въпросът е дали този закон е противоконституционен или не.Опасенията са, че този закон може да натовари непропорционално част от политическите партии и да ги постави в неравностойно положение по време на местните избори”, смята политологът.Според доцент Киселова, партиите нямат вина за грешката със субсидиите. “Те не са виновни. Отговорен тогава кой е? Министерство на финансите и Сметната палата”, отбеляза тя.

От министерството на този етап, не отговарят на въпроса обмислян ли е вариантът законовата поправки да бъде отменена от Конституционния съд. Без отговор остава и питането за какво ще бъдат похарчени върнатите пари. Грубите сметки показват, че с близо 14,5 милиона лева може да се платят почти 70 000 минимални месечни пенсии.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране