10.05.2019 | 17:26
За да няма протести Националната стратегия за детето е спряна
Няма работна група в социалното министерство, която подготвя проект на нов Закон за детето. Това са неверни, фалшиви новини“, каза министърът

Работата по Национална стратегия за детето 2019 – 2030 г.  е спряна и няма нормативен документ или проект, който да цели отнемане на деца от техните биологични родители. Протестът, който се организира в събота в много градове в страната, няма основание. Това обяви в Бургас министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод недоволството срещу Стратегията за детето 2019 – 2030 г. Той успокои всички български родители.

„Не съществува и не се готви проект на нормативен документ, който да цели отнемане на децата от техните биологични семейства. Категорично се противопоставям на фалшивите новини и спекулативните интерпретации на определени положения от проекта на Национална стратегия за детето 2019 – 2030“, каза Бисер Петков.

„Това е проект, който беше разработен по силата на законово задължение, произтичащо от Закона за закрила на детето, който казва, че държавната политика по отношение на децата се базира на стратегия, която се приема от Народното събрание. И тъй като срокът на предишната стратегия изтече – тя беше до 2018 г., още миналата година започна подготовка на проект на нова стратегия с хоризонт до 2030 г. Този проект беше на обществено обсъждане и след като се оцениха реакциите срещу него, работата по него е спряна“, категорично обяви министър Петков.

 

Той опроверга и разпространяваните фалшиви новини в социалните медии, че се готви проект за нов Закон за детето. „Няма работна група в социалното министерство, която подготвя проект на нов Закон за детето. Това са неверни, фалшиви новини“, каза министърът.

Истината е, че в България много деца се изоставят от техните родители буквално на улицата. Държавата е длъжна да се погрижи за тях. Затова в системата за закрила на детето са предвидени различни мерки, една от които е настаняване в приемно семейство. Това отново е временна мярка. Преди това усилията и задачата на социалните работници е да работят за реинтеграция в биологичното семейство, когато то съществува. За миналата година над 1700 са случаите, в които е предотвратено изоставянето на деца, но въпреки всичко деца се изоставят и държавата трябва да се погрижи за тях“, обясни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране