10.03.2024 | 12:10
Задържан е 16-годишен, водил групата българи, които са нападнали британски студенти в София
Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите, каза старши комисар Мирослав Данаилов

Задържано е 16-годишно момче, което е водило групата българи, които са нападнали британските студенти на бул. „Витоша“ в София. Нападението беше извършено на седми срещу осми март.

Непълнолетният младеж е известен на полицията, съобщава БТВ.

„Групата лица, които е предвождал, също са непълнолетни. Под надзора на прокуратурата ще го обвиним в грабеж, тъй като са отнети вещи от пострадалите. За да покажем, че сме безкомпромисни към саморазправите – особено на етническа, религиозна или расова основа“, обясни старши комисар Мирослав Данаилов.

„До грабежа се стига след преекспониране на предишни два инцидента. Между събитията обаче няма абсолютно никаква връзка. Първият от тях се случва на шести срещу седми март. В него потърпевши са също непълнолетни – две момчета и две момичета българи. Те са били нападнати от лица с арабски произход. Двете страни обаче са се познавали, да не казвам дори че са имали приятелски отношения“, посочи Данаилов.

По думите му конфликтът е личностен – инцидент с битов характер.

„СДВР със сигурност има ресурс, възможност и компетенции да реагира“, допълни още той.

Над 100 души са задържани през изминалата нощ в столицата. Малко след това – след профилактика, те са били освободени. До задържането им се е стигнало, след като Държавната агенция за бежанци не е успяла да наложи контрол над мигрантите, настанени на територията на столицата.

Очакват се реакции на прокуратурата.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране