12.07.2019 | 0:21
Задкулисният играч ДПС
Кой помогна да се прокара възможността олигарсите законно да си пазаруват партии?
Юри Михалков

Ясно е, че ритници заслужават всички четири партии, които гласуваха партийната субсидия да падне по 1 лев на действителен глас, за да може бизнесът да изкупи политиката. Заслужават ги, защото тези две сфери ще се обвържат по начин, който е вреден за обществения интерес, казано направо – по мафиотски. Защото така се узаконяват рекетът и корупцията. Защото се разчиства пътят за политическия монопол и за разправа с опозицията. Защото се разчиства пътят и за финансиране отвън, а това вече е заплаха за националната сигурност.

Ясно е също, че върху ДПС трябва да се стоварят толкова ритници и шамари, колкото и върху ГЕРБ, ако не и повече. Защото без него нямаше да мине предложението на управляващите. И защото именно ДПС изрично настояваше да се отвърти кранчето за неограничено финансиране на партиите от бизнеса. И е съвсем очевадно, че шамари заслужава колкото самата партия, толкова и почетният й председател, без чието височайше позволение тя не може да мисли, камо ли да гласува. Нищо че в целия сюжет със субсидиите се завъртяха други имена от тази партия. Докато неговото старателно липсваше.

Ако се върнем назад във времето, ще констатираме, че за 30 години демокрация и капитализъм ДПС еволюира към правене на безобразия. Това за пръв път стана ясно черно на бяло през 2005-а с признанието на Доган в “Шоуто на Слави”, че финансирането на партията му, както и на другите партии, става чрез “обръчи от фирми”. Не че не го подозирахме, но друго е политическата свинщина да бъде призната от неин носител. Девет години по-късно Иван Костов обвини Доган в обвързаност с “Мултигруп” и го нарече “наследник на част от наследството на тази организация”, което го поставя сред “основните фактори на корумпирането на българската политическа система”.

Втората важна стъпка в еволюцията на ДПС бе хидровъзелът “Цанков камък”, построен през 2010 г. Лидерът е философ по образование и изобщо не е имал понятие как се правят хидровъзли, каскади и язовири. Обаче в името на печалба от 1,5 млн. лв. набързо погълна знания, които иначе се усвояват за 5 години, и консултира мегапроект. Впоследствие демократичното ни правосъдие не намери нищо нередно в това, че политически лидер се преформатира в енергиен консултант и се занимава с дейност, която е далеч от политиката и за която няма ценз. От лидера на ДПС безобразията се прехвърлиха в държавата и нейните институции. Впрочем те плъзнаха там не само от него.

И понеже апетитът идва с яденето, Доган се залови и с трети бизнес – тецово-пристанищен във Варна. И все така е лидер на основаната от него партия, вече шеста година е неин почетен председател. Разбирам окончателно да е слязъл от политическата арена, да се е прехвърлил окончателно на бизнес сцената, но не е така. И отвсякъде вони на конфликт на интереси. Но държавните институции вече са загубили обонянието си.

А сега субсидия от 1 лев и неограничено финансиране на партиите от бизнеса. Т.е. компаниите да си напазаруват партии. Опасявам се, че и здравомислещото президентско вето ще е безсилно пред тази законодателна свинщина.

Доган е купил 70% от ТЕЦ “Варна” през август 2018 г. Следващия месец той имаше среща с американския посланик Ерик Рубин (с участието очевидно като параван на оперативния председател Мустафа Карадайъ). И няколко месеца по-късно представители на ДПС се обявиха в парламента за отворено финансиране на партиите от бизнеса… по американски модел. Явно са получили благословия. Срещу какви ангажименти – няма да гадаем.

Остава да чакаме следващия бизнес проект на ДПС. Така ще може да се финансира не само тази партия, а и ГЕРБ, както някой остроумно бе предсказал.

А мантрата, че ДПС било гарант за етническия мир, е идеален параван за парирането на съмнения в конфликт на интереси на почетния му председател. И на вършените “почетни” безобразия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране