10.06.2019 | 1:46
Започнаха 14 проверки на къщите за гости
Кметът на Луковит е съдружник във фирма бенефициент на ДФ "Земеделие"

Министерството на земеделието започна извънредни проверки на къщи за гости, изградени по Програмата за развитие на селските райони. Първо проверяващите пристигнаха на инспекция в къща за гости в Лясковец. Предстои да бъдат проверени още 13 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Още миналата седмица министър Десислава Танева заяви, че има нови съмнения за злоупотреби около евросредствата за къщите.

Случайна проверка на БТВ показа, че в с. Дъбен, община Луковит, къща за гости е с евросубсидия от 210 хил. лв., а съдружник във фирмата бенефициент по проекта е кметът на Луковит Иван Грънчаров. Проектът е одобрен за финансиране от фонд “Земеделие” през 2014 г., когато Грънчаров управлява вече Луковит. Издигнат е от ГЕРБ.

Проверяващите от МЗХГ вчера изненадващо пристигнаха на инспекция в къща за гости в Лясковец с избрани медии. По време на проверките ще установим дали къщите се използват по предназначение или не, коментира Стефан Спасов от МЗХГ. Става ясно, че изграждането и оборудването на въпросната къща за гости е струвало около 400 хил. лв. на собствениците й, а 68 хил. лв. били европейското финансиране. Около час продължи проверката на документи и инвентар, след което не бяха открити нарушения.

Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията на останалите 13 проекта отново ще бъде определена от медиите.

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева заяви, че има нови съмнения за злоупотреби около еврокъщите за гости и министерството започва извънредни проверки. Причината е, че собственици на такива имоти са кандидатствали за европейски пари, за да направят басейни, джакузита и ресторанти. Въпросът е дали екстрите са за нуждите на гостите, или са за лично ползване. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. 65 от тях в момента са в процедура на вземане.

Преди дни случайно проверка на БТВ показа, че в с. Дъбен, община Луковит, къща за гости е с 6 спални, басейн, фитнес, сауна, барбекю, парна баня и солна стая. Евросубсидията е 210 хил. лв. Съдружник във фирмата бенефициент по проекта е кметът на Луковит Иван Грънчаров. Къщата е въведена в експлоатация през 2015 г. и по закон в следващите 5 години трябва да функционира като къща за гости. Проектът е одобрен от фонд “Земеделие” през 2014 г., когато Грънчаров вече управлява Луковит. Издигнат е от ГЕРБ. “Защо да бъде конфликт на интереси? Аз имам право на собственост по конституция. Случва се това, че всичко е бизнес, защото все пак аз преди това имам бизнес и тази собственост. Не мога да ги оставя така на някого или да я прехвърля на някого”, коментира Грънчаров.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране