12.09.2019 | 1:17
Започват преговори за прекратяване на договора с една от американските централи
"КонтурГлобал", която държи "Марица Изток 3", може първа да се раздели с контракта си за изкупуване на ток

Трима министри започват преговори за прекратяване на договора за изкупуване на електроенергия с една от двете американски централи у нас – “КонтурГлобал Марица Изток 3”. В сряда кабинетът даде мандат на вицепремиера Томислав Дончев и министрите на финансите и енергетиката Владислав Горанов и Теменужка Петкова да договорят мярката, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Това се случва на фона на опитите на България да привлече германския крупен инвеститор в автомобилостроенето “Фолксваген”, за да направи завод у нас. За прекратяването на дългосрочните договори с НЕК на “Ей и Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал”, които са най-модерните въглищни централи у нас, се говори от доста време. Преди около година правителството обяви, че започва преговори по условията за спирането на контрактите и предложи механизъм, по който да се изчислят компенсациите за собствениците на мощностите. Методологията беше изработена съвместно в Европейската комисия и беше обект на преговори. Американските инвеститори обаче я отхвърлиха и предложиха свой начин за изчисление на компенсациите.

През април тази година кабинетът представи намерението си за скъсване на контрактите и пред бизнеса, опитвайки се да успокои недоволството от високата цена на тока. Планът на управляващите към онзи момент беше прекратяването да стане бързо – още през май, но цяло лято нямаше никакво движение по темата.

Днешното решение – водене на преговори, също не предвещава бърза развръзка. До момента обсъждането на условията за прекратяване на договорите на практика се води само с размяна на писма и до същински преговори така и не се е стигнало.

През април председателят на енергийната комисия Валентин Николов от ГЕРБ обяви, че ако американските централи не се съгласят на доброволно разтрогване на 15-годишните договори, ще се стигне до едностранно прекратяване от страна на държавата въпреки почти сигурните арбитражни дела след това.

Тъй като двете електроцентрали са на различен етап от изплащането на инвестициите, прекратяването на договорите нямало как да стане по едно и също време. Според изчисления, цитирани от правителството, инвестициите в “КонтурГлобал Марица Изток 3”, вече били изплатени, докато тези на “Ей и Ес Гълъбово” в “Марица Изток 1” все още не. От своя страна, “КонтурГлобал” твърди, че вложенията му са изплатени само 70%.

Доскоро кабинетът изчакваше позицията на Европейската комисия, която бе изразила готовност да съдейства за преговорите между държавата и централите. Брюксел настоява държавата да прекрати привилегиите за ТЕЦ-овете, тъй като те се считат за неразрешена държавна помощ. Не е ясно дали към момента е получено съдействие от Брюксел в период, в който приключва мандатът на старата ЕК, а пълномощията на новата комисия още не са започнали.

При всички положения правителството е готово на компенсации за централата “Ей и Ес Гълъбово” (“Марица Изток 1”), за която реномираният британски консултант Frontier Economics се е произнесъл, че инвестицията още не е изплатена. Според разчетите на Frontier държавата трябва да доплати на американския инвеститор няколкостотин милиона лева. През пролетта планът на кабинета бе сумата да се изплати чрез специална добавка в цената на тока, а не с плащания през бюджета.

Не е ясно дали се обмисля обезщетение за “КонтурГлобал”. Междувременно, американският инвеститор вече заведе един иск пред арбитражен съд срещу НЕК за 10 млн. евро. Той е заради това, че държавното дружество не е платило изградена от “КонтурГлобал” инсталация за пречистване на серния двуокис и азотните оксиди, отделяни при производството на електроенергия.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране