14.08.2019 | 0:01
Завърши изграждането на първия участък от „Турски поток“ в Сърбия
При строителството на втория участък ще бъдат използвани над 50 хиляди тона тръби

Сърбия приключи със строителството на първия етап от разклонението на газопровода “Турски поток”, което ще мине през територията на западната ни съседка, съобщава ТАСС. Вече се работи по изграждането на втория сегмент – от Чуприя до река Дунав. Общо трябва да бъдат изградени четири участъка, като плановете на сръбските власти са газопроводът да бъде завършен до края на годината. Общата дължина на разклонението през Сърбия е 403 километра.

При строителството на втория участък ще бъдат използвани над 50 хиляди тона тръби.

По-рано министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Александър Антич заяви, че около половината от тръбите, необходими за изграждането на сръбския участък от газопровода „Турски поток“ в размер на 180 хиляди тона, вече са пристигнали в страната. Според него доставките се извършват по вода, тръби пътуват към сръбските пристанища на река Дунав в Нови Сад и Смедерево.

Сърбия започна строителни работи по своя газопровод, без да чака да приключи работата по българския участък. Сръбският участък на „Турски поток“ ще започне да доставя газ до края на април 2020 г.

Българският участък от газопровода може да не е готов до края на 2021 г. заради съдебен спор между държавния оператор “Булгартрансгаз” и един от кандидатите по обществената поръчка за изграждането “Аркад”.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране