24.09.2019 | 14:52
Жива верига за свободата на словото пред БНР в четвъртък
Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото

Цензурата в Българското национално радио и повсеместният натиск върху журналистите в България провокира нов протест, който ще започне в 12 ч. в четвъртък и ще продължи с жива верига до Телевизионната кула.

Преди десетина дни журналисти от БНР и други медии се събраха на протест пред БНР заради решението на генералния директор Светослав Костов да свали от ефир журналистиката Силвия Великова и да ѝ бъде отнет съдебния ресор, така че да не отразява събитията, свързани с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Решението бе осуетено заради избухналото недоволство и намеса на премиера Бойко Борисов, който окачестви ръководителите на общественото радио като “главанаци”.

Последвалите разкрития на редколегията на програма “Хоризонт” пред Съвета за електронни медии за натиск, цензура и заплахи накараха медийния регулатор на поиска прокуратурата да провери изнесените твърдения. Така скандалът се върна там, откъдето започна – при Иван Гешев.

Генералният директор на БНР отказва да подаде поисканата му от журналистите оставка и във вторник предупреди с отворено писмо, че ще съди критиците си. Освен това окачестви скандалните си действия като “промяна на статуквото” и се закани да я продължи.

Малко по-късно Асоциацията на европейските журналисти – България отправи призив за протест: Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Цензура в Българското национално радио и повсеместен натиск върху журналистите в България.

Въпреки многобройните свидетелства за натиск върху ръководството на БНР, институциите в България отказват да предприемат действия.

Прокуратурата разследва единствено техническата страна на въпроса и ясно установи – нямало е техническа причина излъчването на Програма “Хоризонт” да прекъсне. Щом не е техническа, очевидно е, че причината е друга. Каква? Прокуратурата отказва да провери. Съветът за електронни медии изглежда безпомощен и объркан и не смее да приложи закона, който му дава право да уволни генералния директор на радиото. Депутатите са арогантни и бягат от отговорност, все едно не те изпратиха в СЕМ хора, нямащи нищо общо с журналистиката.

Асоциацията на европейските журналисти – България кани колеги и граждани на протест под мотото “Да дадем сигнал”. Събираме се в 12 ч. в четвъртък пред сградата на БНР, а в 12:30 правим жива верига до Телевизионната кула на същия булевард. Нека заедно пренесем сигнала от радиото до кулата, а от там към цяла България и Европа.

Да дадем сигнал, че:
Ще защитаваме свободата на словото;
Настояваме за отговорност;
Искаме уважение;
Няма да търпим бездействащи институции;
Ще задаваме въпроси и ще изискваме отговор.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране