09.02.2024 | 12:00
“Избраха финансови стимули”! “Възраждане” изключи трима депутати след драмите в СОС
Костадин Костадинов призна, че гласуването в СОС е нанесло щети на партията

Избирането на председател на Столичния общински съвет (СОС) доведе до сътресения в парламентарната група на “Възраждане”. Ден след като четирима софийски съветници гласуваха „за“ това Цветомир Петров да застане временно начело на съвета, лидерът на партията Костадин Костадинов ги обвини, че са избрали “финансови стимули пред честта и каузата на “Възраждане”.

В парламента Костадинов призна, че гласуването в СОС е нанесло щети на партията, защото много симпатизнати са поискали обяснения за случващото се. Затова още в четъвртък вечер градската органзиация е решила да търси политическа отговорност от депутатите, номинирали въпросните общински съветници. В петък е било решено народните представители да бъдат изключени от групата. Става дума за трима души – Иво Русчев, Александър Арангелов и Николай Дренчев. Последният е един от най-активните депутати на “Възраждане” и фен на лидера Костадинов. В миналото Дренчев е заявявал, че Костадинов “никога не греши”.

На депутатите е било предложено да подадат оставки, но те са отказали. Тогава е било взето решение за изключването им. Към момента не е ясно как и дали това ще промени баланса на силите в парламента. “Възраждане” обаче загуби повече от половината си група в СОС. В четвъртък лидерът им в общината Диян Николов обяви, че четиримата гласували са изключени. Така партията остава със само трима души.

“Оттук насетне това, което предстои, е хората, които останаха в СОС, да работят двойно и тройно повече от обичайното, защото в момента в общинския съвет единствената опозиционна сила остава “Възраждане”. Всички останали станаха част от сглобката”, коментира Костадинов в петък.

Той определи ситуацията като “изключително неприятна”, но все пак подчерта, че от 201 общински съветника в цялата страна “пробив имаме само в София”. Не е ясно какво ще се случи с тримата изключени депутати. Досегашната практика сочи, че в такива случаи те остават в парламента като независими.

“Те предпочетоха да останат в парламента вместо да подадат оставки, за да поемат политическата отговорност. В този случай политическата отговорност си я поемаме ние като парламентарна група, защото сме длъжни да покажем на нашите избиратели, че предателства не се прощават”, каза Костадинов.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране