17.03.2024 | 23:54
Отиваме на предсрочни избори! Габриел: Връщам празен мандат
"ПП-ДБ отказаха ротацията дори само на премиера и външния министър"

ГЕРБ-СДС с извънреден брифинг за ситуацията с преговорите. На него стана ясно, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация в правителството и за общо управление през следващите девет месеца са се провалили.

“Още от самото начало на преговорите се включихме добронамерено и конструктивно. Благодарим за търпението”, каза Мария Габриел.

“Още след първия кръг преговори стана ясно, че с ПП-ДБ имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, н отя трябва да се крепи на общи принципи и споделена отговорност – искахме ясни приоритети и равнопоставеност в управлението.”

“Припомням, че малко преди началото на преговорите ПП-ДБ дойдоха с искане за поста на поста на министър-председател и министър на външните работи, след това ми беше изпратен меморандум, докато пътувам. Ясно заявих какво е неприемливо за мен в този меморандум. Последва дебат в НС, на което не присъстваха министри и дойде оставката на кабинета “Денков”. След това от ГЕРБ-СДС поставихме нашето споразумение. Спорове с ПП-ДБ за регулатори, борба с корупцията и съдебна реформа от ГЕРБ нямаме. Имаме различия в това ГЕРБ да е поставен като равнопоставен партньор – като първа политическа партия с най-много гласове”, допълни Габриел.

По време на преговорите не ни подминаха предизборни слогъни, намеци и епитети, заяви тя.

“Поставихме рамка, база, механизъм, ясни отговорности – ПП-ДБ отхвърлиха дори предложението ни за гласуване на същия състав на правителство, само с ротация на министър-председателя и външния министър.”

“Ще върна празен мандат. Имахме достатъчно време за преговори. Няма вариант за още 7 дни преговори”, добави Мария Габриел.

“Отиваме по-скоро на предсрочни избори”, обяви Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

“Колегите от ПП-ДБ не са готови да поделят властта. Те искат да притежават, без да споделят. Получавахме упреци за всяко предложение. 8 дни преговаряме и поставихме ясно на масата, че искаме равнопоставеност. ГЕРБ-СДС няма да бъде гумен печат на реформи”, разкри Деница Сачева, част от преговарящия екип на ГЕРБ.

Всички реформи, случили се до този момент, са благодарение на ГЕРБ-СДС – и по отношение на енергетиката, на Украйна, Конституцията и КПКОНПИ, каза Сачева.

За нас е изключителен компромис да говорим за това, че Асен Василев може да остане в правителството, а в споразумението да пише, че не можем да имаме ярки политически лица в кабинета. Да се разберем, Асен Василев е или не е ярно политическо лице? Ако до 12.00 часа ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си и своите партийни функционери, ако не – връщаме мандата и да си търсят други партньори, допълни Сачева.

От страна на преговарящите с нас имаше пълна недобросъвестност. Те внесоха моите правила за внасянето на регулаторите, с техните подписи, без да ги обсъдим. По отношение на процедурите за избор нямаме никакви разногласия, коментира Рая Назарян.

 

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране