18.03.2024 | 0:25
ПП-ДБ със среднощен отговор към ГЕРБ, ясно е кои министерства е поискал Борисов (ВИДЕО)
Призовавам го да се намеси в тази ситуация, защото в крайна сметка той взема крайните решения, каза Атанас Атанасов

На извънреден брифинг от “Продължаваме промяната – Демократична България” обявиха, че по време на преговорите за ротация на правителството ГЕРБ – СДС са прекратили работата по общ документ, свързан с механизми за назначенията в регулаторите, съдебната реформа, реформи в службите и борбата с корупцията, и са отложили подписването му. От ПП – ДБ призоваха ГЕРБ – СДС, които по-рано тази вечер обявиха, че утре ще върнат на президента празна папка при връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство да се върнат на масата на преговорите.

За да няма никакви спекулации още преди около седмица казах ясно на Габриел, че аз нямам претенции да бъда министър на външните работи. Предложих й с други механизми ние да можем да работим заедно с контактите на външния свят, каза премиерът в оставка Николай Денков.

Случващото се в момента е излишно. Ние имахме декларация, с която започнахме съвместната работа – регулатори, съдебната реформа, реформа в сектор сигурност и борбата с корупция. Смятаме, че на този етап е добре да се подпише документ, с който да се уредят тези ангажименти, за да знаят хората, че реформи ще има. Когато започнахме преговорите започнахме да пишем на чисто от двата документа и заедно направихме един общ документ заедно с ГЕРБ – СДС. Не разбирам защо подписването на това споразумение се поставя под съмнение, защото това е изход от кризата, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов.

Той посочи, че това е била правилната формула за решението на проблемите в страната. Каза, че всичко е вървяло много добре с преговорите: “Не разбирам защо трябва да се подлага под съмнение подписването му. Ако се окаже, че не можем да подпишем това споразумение, това ще е много тежка присъда”.

Иванов отбеляза, че от “Продължаваме промяната – Демократична България” са били готови и в момента да водят преговори с ГЕРБ – СДС, за да подпишат общия документ.

Преди девет месеца имахме дадена дума, че уговорката е за 18 месеца и единствено ще ротираме премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което бяхме дали преди двет месеца и следващият кабинет да продължи през следващите девет месеца. Колегите поискаха премиер Мария Габриел, външно министерство, МВР, иновации, екология, образование, култура. Въпреки че преди девет месеца се бяхме разбрали само за ротация на премиера, ние се съгласихме тези министерства да бъдат под тяхна отговорност. Но за нас най-важното не са министрите, а реформите в съдебната система, в регулаторите и службите и борбата с корупцията. Промяната идва точно в тези три категории. Тези три неща са в това споразумение, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Кирил Петков.

От тази гледна точка нищо не е загубено. След като вземе мандата, Мария Габриел има седем дни. Не виждам защо трябва да бъде взривено каквото и да било утре. Призовавам Мария Габриел и Бойко Борисов да довършим споразумението. Да не вкарваме държавата в криза. И хората, и партиите не искат. Можем да продължим реформите, но трябва да има истинска воля за това, подчерта Петков.

Основният проблем да има криза в преговорния процес е отлагането на подписването на споразумението. Спор по състава на Министерски съвет няма. Има спор кога да се подпише споразумението. Това може да бъде фалшива, но и реална криза, коментира съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Асен Василев. Той посочи, че все пак продължава да бъде умерен оптимист.

Искам да призова г-н Борисов да се намеси в тази ситуация, защото в крайна сметка той взема крайните решения, посочи председателят на ДСБ Атанас Атанасов и съпредседател на “Демократична България”.

Аз нямам обяснения защо преговорите буксуват тази вечер. Предлагам на Мария Габриел да не връща празна папка, а утре сутринта разговорите да продължат, посочи Атанасов.

В петък разбирателството спря и от ГЕРБ – СДС казаха “ние сме готови да остане същият Министерски съвет, но сега не можем да подпишем споразумението, а ще го подпишем някога”. Това е, което се случи днес, посочи Николай Денков.

Кирил Петков каза, че споразумението е финализирано: “Единственият въпрос остана дали номиналните промени на хартия, които щяха да станат реални, не са стреснали преговорния екип. От ПП-ДБ не сме готови от това да се откажем да има ясен ангажимент за реформи под формата на споразумение”.

Готови сме да проведем разговори, но не сме готови да се откажем от съдържателната страна на реформите в този документ, отбеляза съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов.

Утрото е по-мъдро от вечерта, напомни Атанас Атанасов. Хайде, утре да действаме по-мъдро от днес, добави той.

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/1326583427970222/

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране