03.04.2024 | 21:15
Петя Банкова и още шестима арестувани след акцията на ДАНС в Агенция “Митници”
Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група

Седем души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов. Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от два източника – от МВР и от прокуратурата. Утре официално ще станат ясни детайлите.

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

По непотвърдена информация са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците описват, е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и отново, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо.

Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани – Банкова, Маринов и останалите 5, които са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива, ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати са с по-леки мерки за неотклонение.

Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност, претърсвания от Антикорупционната комисия. Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения.

По информация на БНР, на адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране