18.03.2024 | 10:12
Путин бетонира хватката си в Русия след очаквана смазваща победа
Потвърди за готвена сдлека за Навални и пак допусна пълномащабен конфликт с НАТО

Владимир Путин спечели президентските избори в Русия с рекорден за постсъветската история на страната резултат, бетонирайки здравата си хватка върху властта с победа, която според него показа, че Москва е била права да се противопостави на Запада и да изпрати свои войски в Украйна.

Путин, бивш подполковник от КГБ, който за първи път се издигна на власт през 1999 г., даде да се разбере, че резултатът трябва да изпрати послание до Запада, че неговите лидери ще трябва да се съобразяват с Русия, независимо дали във война или в мир, за много още години напред, отбелязва Ройтерс.

Победата му означава, че 71-годишният Путин е готов да започне нов шестгодишен мандат, с който ще изпревари Йосиф Сталин и ще стане най-дълго управлявалият руски лидер от повече от 200 години, ако го завърши.

Не закъсняха и първите реакции от световните лидери, като Западният свят заяви, че изборите в Русия не са били нито свободни, нито честни.

Путин спечели 87.26% от гласовете при обработени 60.01 на сто от протоколите по данни на руската централна избирателна комисия. По предварителни данни избирателната активност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74.22 процента. През 2018 г., когато гласуването се състоя в един ден, избирателната активност бе осезаемо по-ниска – 67.54 на сто, припомня ТАСС.

През 2018 г. за Владимир Путин гласуваха 76.69 процента от гласоподавателите, припомня агенцията. В Москва Путин побеждава с 89.1 процента, на второ място е Даванков с 4,4 процента, на трето и четвърто са съответно Харитонов и Слуцки с 3,3 процента и 3,2 процента.

Путин печели с огромна преднина и изборите в регионите на Донбас и Новорусия, съобщава ТАСС. Донбас и Новорусия са региони на Украйна, където през 2022 г. бяха произведени референдуми за анексирането им от Русия, осъдени от западните страни като незаконни.

Путин печели 88.12 процента от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област – 92.83 процента, в Луганската народна република – 94.12 на сто, а в Донецка народна република – 95.23 на сто.

Путин благодари на руснаците, които отидоха да гласуват, като каза, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно, предаде Ройтерс.

Путин заяви, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича “специална военна операция” в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той каза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет.

По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Пълномащабен конфликт между Русия и НАТО не е изключен, но тогава светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, заяви още Путин.

Владимир Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

На пресконференцията в предизборния си щаб Путин каза, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща блогъра Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. Путин посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Президентът нарече блогъра Алексей Навални по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие.

“Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане”, каза той на пресконференцията в предизборния си щаб. “Не се ли е случвало това и в Съединените щати?”, парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на блогъра в затвора с нивото на демокрация в Русия.

Подобно развитие на събитията “се е случвало и в Съединените щати, и то многократно”, каза Путин.

Владимир Путин каза също, че е готов за разговори по френското предложение за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри, но трябва да държи сметка за интересите на Русия на фронтовата линия.

На пресконференцията руският президент похвали Китай за успехите му на световната сцена и прогнозира, че руско-китайските отношения ще станат по-силни през следващите години.

Отношенията между Русия и Китай са стабилизиращ фактор, а добрите лични отношения с китайския президент Си Цзинпин дават възможност за тяхното развитие, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

Според него Русия и Китай имат “много припокриващи се интереси както в сферата на икономиката, така и във външната политика”.

Китай се развива с много бързи темпове, много уверено. И което е много важно – структурата на китайската икономика се променя в посока на иновациите, в посока на това икономиката да стане по-иновативна. И ние се опитваме да направим същото в рамките на страната. Пред нас стоят абсолютно същите задачи в Русия”, добави Путин.

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране