02.03.2024 | 9:25
Скочи на мафията! Божков отправи предизвикателство на Борисов и Пеевски (ВИДЕО)
Бизнесменът инициира ново движение "Център", насочено срещу управляващите политици

Пореден проект, чрез който планира активно да се намеси в политиката, лансира бизнесменът Васил Божков. Днес той представи инициативата си за “Национално движение Център”, като даде да се разбере, че основните му противници ще бъдат водачите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Божков лично се включи в мероприятието, което се проведе в столичния хотел “Хаят”, макар че се намира под домашен арест. Пред “Сега” от прокуратурата коментираха, че е било направено изключение от мярката за периода от 10 до 18 часа днес, тъй като правото на сдружаване е основно гражданско право.

Това няма да бъде първият път, когато Божков се опитва да влезе в политическия живот. През 2021 г., докато беше в изгнание в Дубай, бизнесменът участва в парламентарните избори през април чрез партията “Българско национално обединение” (БНО). Същата година съдът позволи регистрацията на свързана с бизнесмена политическа партия – “Гражданска платформа Българско лято”. Тя все още присъства в регистъра на политическите партии към Софийски градски съд. Както се оказа, доста от хората, които сега са се включили в сдружението с нестопанска цел “Център”, всъщност са участници в “Българско лято”.

“35 години една мафия, наричаща себе си политици, ни лъже и мами. Резултатът – нямаме икономика, нямаме бизнес, нямаме здравеопазване, нямаме образование, нищо нямаме. Тези, които наричат себе си политическа класа, са патологични лъжци и крадци. Те крадат парите ви, бъдещето, настоящето, здравето. Те се опитвам да откраднат и истината. Те са група бандити, една мафия, овладяла държавата, а ние сме гражданите на България”, обяви пред учредителите на движението си Божков.

Той демонстрира презрително отношение към Борисов и Пеевски, докато се опитваше да надъха симпатизантите си. “Тези двамата, Бойко и Шиши, от тях ли ви е страх? Те ли са най-умните? Те ли знаят най-много. Ето, гледайте”, посочи бизнесменът към колаж на двамата си противници, на който те бяха представени в комична светлина. В залата се понесе смях. Божков обяви, че Борисов е докарал страната до национална катастрофа и въпреки това продължава да управлява и сега, което според него става чрез “проксита като ИТН, “Възраждане”, ПП”, както се изрази.

Нови и стари имена

Начело на управителния съвет на “Център” застава Дарин Дросев, който беше представен като доктор по философия и преподавател в Софийския университет. Сред другите имена в управата са Емилия Божинова и Петър Стефанов (които участват в партията “Българско лято” – бел.а.) и бившият кмет на Калофер Румен Стоянов, който ръководи сдружението на кметовете на кметства (той се включи в комитета, инициирал референдум в защита на 3 март като национален празник, след призива на президента Румен Радев – бел.а.).

По-интересен е съставът на обществения съвет към движението. В него могат да бъдат открити куп политици от малки партии. Като Гюнер Тахир от НДПС – отцепническа формация от ДПС; Пейчо Касъров – председател на Българска земеделска партия (БЗП) и Александър Стоянов – организационен секретар на същата политическа сила; Владимир Симеонов – лидер на партия “Свобода”; Георги Какалов – бивш общински съветник от ВМРО; Димитър Байрактаров – ексдепутат от “Патриотичен фронт”; бившият депутат от БСП Кольо Парамов; Мария Мусорлиева, която беше зам.-шеф на ЦИК, предложена от “Атака”; актьорът Максим Генчев – бивш депутат от “Изправи се! Мутри вън!”.

Дросев, който е водещата фигура в движението, обяви, че целта е “да върнем справедливостта чрез силата на българщината”. Направи впечатление начинът, по който говореше за външната политика на правителството – описа я като “недопустима, лакейска международна политика”. “България се превърна в провинциална територия на ЕС с потъпкана държавност и култура”, смята философът на Божков. ПП той определи като “политически планктон”, ДБ – като “лакеи”, а управлението като “правителство, което носи подозрителната характеристика на хунта”.

Източник: “Сега”

https://www.facebook.com/VassilKrumovBojkov/videos/425696253179606

 

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране