25.03.2020 | 12:52
Благовещение е: Почитаме майките, народът вярва, че болестите си отиват
Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелия и техните производни

Християните празнуват днес Благовещение – денят, в който Архангел Гавриил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя. На този ден се почитат майките, чиято закрилница е Св. Богородица.

Имен ден празнуват всички с имена Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелия и техните производни.

Ето как Библията описва момента, в който Архангел Гавриил известява Дева Мария благата вест:

А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град, наречен Назарет при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе, благословена си ти между жените. А тя много се смути от думата му, и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав. И ангелът ѝ рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик, и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край. (Евангелие от Лука 1:26-33)

На този ден на трапезата задължително се слага риба и нещо “зелено” – салата, спанак, лапад, коприва. Според народните вярвания “благият ден” е отреден за лекуване на болести и магии за любов. На Благовещение отровите губят силите си.

У нас празникът се нарича още Благовец. Според поверието днес долитат кукувиците и лястовиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла.

Смята се, че на този ден раните заздравяват по-бързо, затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обици, а стопаните дамгосват стадата си. Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране