01.04.2024 | 15:31
Цъка поредна бомба с цената на тока! Държавните мини планират увеличение на готовия продукт с 30 %
Инж. Кремен Георгиев, АТДБ: Може би ще видим поне един фалит на ТЕЦ, ако ММИ вдигне цената си с 30%.

Голяма секира готви Мини Марица Изток за своите клиенти, които разчитат на добиваните лигнитни въглища. Преди дни стана ясно, че държавното дружество има намерение да изиска увеличение с 30% на цената на своя краен продукт, което по оценки на енергийни експерти ще предизвика огромни сътресения на пазара на електрическа енергия.

6-7 български централи разчитат на енергийното гориво от Мини Марица Изток за своята производствена дейност и със сигурност увеличаването на продажната цена на лигнитните въглища с 30% ще бъде голям шок за тях. Безумие е подобно рязко увеличение и то по никое време през годината! Потенциалните фалити в бранша са реална заплаха, ако това се случи!“ Това заяви инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Експертът каза, че няма спор, че инфлацията в държавата е повсеместна и засяга всички икономически сектори, но определи желанието за това драстично увеличение на държавния производител като „лишено от всякаква икономическа логика“.

Инж. Кремен Георгиев уточни, че решението за цената на въглищата е основно в ръцете на Министерство на енергетиката като основен принципал на държавното дружество и поясни, че е твърде вероятно да бъде взето след назначаването на служебен министър на ведомството.

Председателят на Асоциацията изрази дълбока надежда за взимане на балансирано решение, което няма да предизвика крах за бранша и допълнително оскъпяване на производството на електрическа и топлинна енергия в България.

Инфлацията през последната година се отрази на всички, енергийната криза и неуредиците при стратегическите решения за бъдещето на българската енергетика могат да се окажат пагубни за отрасъла. Всички централи се намират в тежко положение и са принудени да инвестират на магия в зелената трансформация, но една подобна стъпка за спасяване на един участник на пазара крие риск от създаване на огромен проблем за всички останали, като не изключвам и фалити при някои от най-силно засегнатите, които реално са най-големите централи в България“, обясни инж. Кремен Георгиев.

Експертът уточни, че значителни количества от добива отиват за държавната централа, американските централи и Брикел. Като посочи, че Брикел обработва по специален начин лигнитните въглища като ги обогатява и ги препродава на други български централи, които също разчитат на тях, но не ги купуват директно от производителя, тъй като са им по-полезни след тяхното обогатяване.

Представяте ли си някои от тези големи клиенти на Мини Марица Изток да прекрати дейността си заради увеличената с 30% цена на лигнитните въглища? Е, може би ще станем свидетели на минимум 1 фалит на голяма централа, ако това увеличение бъде допуснато!“, заяви инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание и на факта, че дружествата ще започнат да прекратяват вече сключени договори поради невъзможност да се изплатят по тях. Засегнати ще бъдат не само договорите с различни контрагенти и клиенти на централите, а и тези с Мини Марица Изток. Според инж. Кремен Георгиев потенциалното увеличение на продажната цена на лигнитните въглища ще доведе до значително свиване на търсенето им, а оттам и до намаляване на финансовите постъпления за държавните мини, което ще предизвика допълнително затваряне на рудници и уволняване на работници.

А подобен сценарий с допълнителен брой хора в бранша, които да излязат на пазара на труда, не искаме!“, отсече инж. Кремен Георгиев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране