01.10.2022 | 11:39
Гълъб Донев: Интерконекторът с Гърция ще осигури сигурни доставки на газ на разумни цени
Съвместните усилия между България и Гърция се оказаха успешни, каза премиерът

„След като поех поста на министър-председател в началото на август нашето правителство се фокусира върху компенсиране на забавянето при строежа на Интерконектора с Гърция от предишни периоди, за да може обектът да бъде завършен в срок“. Това каза по време на церемонията в НДК по откриването на Интерконектира с Гърция премиерът Гълъб Донев.

По думие му строежът на обекта е наблюдаван на министерско и експертно ниво.

„Съвместните усилия между България и Гърция за завършване на Интерконектора се оказаха успешни. Интерконекторът има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности на домашно ниво. Ще осигурни доставките на природен газ за България, което е от изключителна важност за енергийната сигурност на страната. Съществуването на Интерконектира ни прави по-малко уязвими. При сегашните обстоятелства той е от иключителна важност за България, като икономическите ползи са много по-големи, отколкото от едно стандартно предприятие“, отбеляза Донев.

Той каза, че в момента се намираме в енергийна криза, която се отразява отрицателно на региона, Европа и света. И добави, че трдуната ситуацията бе отежнена и от войната в Украйна.

„Интерконекторът ще осигури източниците и пътеките за природен газ, не само за България, но и Гърция, Молдова, Украйна и Централан Европа. Потенциалът ще бъде още по-очевиден след като стартират операциите по терминала, който ще осигури източници за доставки на природен газ“, каза още Донев.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране