23.01.2020 | 10:56
За съдбата на хазарта: Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Знаете кой е тиквеникът
Контролът не е никакъв, защото законът дава възможност тази игра да се играе

Има една точка, писана от Маркс и Енгелс и тя е за ограничаване на държавните предприятия. Едни съдружници се оплакват, че Божков искал да ги убие – това много напомня оплакванията на Пеевски. Това не е навлизане в сектор, а одържавяване на едно-две предприятия, точно точка 7 от Комунистическия манифест. Така Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, коментира темата с новия закон за хазарта. Според Станчев, сегашните действия на държавата на пръв поглед изглеждат проблем за собственика на „Национална лотария“, но всъщност е проблем и на хората, тъй като създава тенденция.

„Не е загубен който яде тиквеника, а който му го дава. Вие знаете кой е тиквеникът“, заключи Станчев пред bTV.

Според него обаче най-вероятно няма дължими пари от страна на бизнеса на Божков по сегашния закон. Имаме различно третиране от държавата на различни стопански субекти, но за това не са виновни субектите, а държавата, е позицията на Станчев. Истината е, че у нас трябва да се върне държавата в някои сектори и да се наложи друг дисциплиниращ ефект.

Съгласен съм с професионализма на г-н Божков, но има голямо вътрешно противоречие. Контролът не е никакъв, защото законът дава възможност тази игра да се играе. Това заяви икономистът Кольо Парамов. Той е категоричен, че чрез парламентарно влияние се приела законова поправка, за да може да се плащат данъци на широка основа, което прави Спортният тотализатор, и на тясна основа, както плащат частните лотарии. И напомни, че това е станало по времето на Пламен Орешарски. Станчев прогнозира и, че както беше с Тотото, сега ще излязат различни моралисти, ще кажат колко е лошо да се играе хазарт, а после ще се даде бизнесът на определени хора да го стопанисват. Икономистът припомни и за случая със заплахата за убийство на Делян Пеевски, който беше много бързо приключен без никакви последствия.

„Много от големите бели на модерна България бяха създадени по времето на Станишев и на Орешарски“, каза Парамов.
Предполагам, че вината е първо в парламента за приетия закон, а след това за изпълението на Държавната комисия по хазарта, заключи Станчев. Трябва да се известни имената на тези, подготвили закона, категоричен е Парамов. Той смята и, че бизнесът на Божков няма да плати повече пари за пет години назад, а най-много за месец, ако изобщо бъде платено нещо заради нарушение на закон.

Вижда се, че това е нападение срещу една фирма. Г-н Божков ще спечели срещу България всеки арбитраж, каза още Красен Станчев. И опонира на Парамов, че държавата трябва да мисли за хазарта, но не и за сметка на завземане на бизнеса на някой. Така се случи и с КТБ, напомни той.

Ивайло Ачев/actualno.com

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране