02.06.2019 | 9:34
Кметът на район „Северен“ в Пловдив бил поискал 60 хил. лева подкуп от строител
Строителят е подал сигнал до премиера

Кметът на район „Северен“ в Пловдив Ральо Ралев и един посредник са задържани за искане на подкуп от 60 хил. лева срещу разрешително за строеж, съобщи “Дневник”. Строителят е подал сигнал до премиера, в който обяснява за поисканите пари за одобрението на обект в района, на който Ралев е кмет, заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. В четвъртък Ралев бе арестуван като тогава Гешев заяви, че става въпрос за случай, подобен с този на Десислава Иванчева.

“След това тази жалба е изпратена от г-н Борисов към антикорупционната комисия“, каза Гешев и допълни, че след това случаят е стигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и е било образувано досъдебно производство. Зам.-главният прокурор коментира още, че Ралев е взел проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на правомощията му.

Строителят е бил принуждаван да даде подкуп, за да може да получи разрешение за строеж на жилищен блок и въпреки че всичките му документи са били изрядни, той така и не го е получавал.

По думите на Гешев човек, близък до кмета, е трябвало да съдейства, като той е изискал от „изнудвания“ да подпишат договор за строеж на стойност 300 хил. лева, за да може да си гарантира получаването на подкупа. Той коментира още, че в случая става въпрос за престъпление, извършено в съучастие, тъй като кметът няма правомощия за издаване на разрешителни за строителство.

„Това дело онагледява основния проблем в България – в голямата си част в България корупция няма, защото това, което описвам, в житейски смисъл покрива друго. Това е нещо като натиск и изнудване”, заключи Гешев, обяснявайки, че корупция означава и двете страни да са доволни и затова в България корупция в чист вид няма.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране