12.10.2019 | 11:16
Николина Ангелкова: На пазара има сериозно разместване
Юни бил труден заради изкуствено създадена истерия, смята тя

„2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но с доста положителни резултати“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Повод за скептицизъм и напрежение е фалитът на „Томас Кук“. Министърът обясни, че подобно нещо е трудно за предвиждане. От „Томас Кук“ са изпратили на 12 юли официални писма, че са сключили сделка с инвеститор и са описали стъпките за оздравявне на туроператора.

„Изключително сериозно разместване се случва в момента на пазара и това неизменно дава своите отражения“, каза тя.

Преди три дни министърът на туризма е била на среща в Германия с представители на други туроператорски компании. От над 435 000 туристи, които са дошли това лято през „Томас Кук“, 200 000 са немци. За миналата година над 800 000 немски туриста са посетили страната ни. И другата седмица на министъра й предстоят срещи във Великобритания и Германия за договаряне на сезон 2020 година.

„За следващата година ще имаме специален механизъм, който да подпомага организирания туризъм през рекламата с 15 млн. лв.“, добави тя.

Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година. Ангелкова обясни, че юни е бил труден заради изкуствено създадена истерия. От юни до август има над 4.4 милиона чуждестранни туристи. Има лек спад в националните ни курорти. Има ръст при нощувките, което показва, че туристите тази година са останали за по-дълго време.

„Нощувките от българи, посещенията от български туристи по българското Черноморие са с ръст над 5.8% в сравнение с м.г.“, каза още министърът.

Основно туристите, които посещават страната ни са от Румъния, след това Гърция, на трето място са немските туристи, след това – тези от Турция, от Сърбия, Русия, Великобритания. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е около 50% ръст спрямо миналата година.

Loading...
оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране