07.10.2019 | 1:06
Сорос използва Грета Тунберг
Милиардерът не спира да инвестира средства в дружества, свързани с изкопаеми горива, сочени като основен замърсител на атмосферата

Според някои западни автори, зад кампанията на шведската ученичка Грета Тунберг, която се бори за забрана на природните горива,  не стоят само инвеститори във възобновяемите енергоизточници. Нейната детска наивност и страхове се използват и направляват с чисто спекулативна цел и от хора с инвестиции за милиарди във въгледобива, нефтената и газова промишленост.

Соченият за световен благодетел  Джордж Сорос  и един от най-сериозните борци срещу замърсяването на планетата е известен и  с милиардите, вложени в най-замърсяващата индустрия. На пръв поглед звучи нелогично – от една страна се бориш за по-чиста от природни горива планета чрез подкрепа на различни еко организации и активисти,  а в същото време печелиш милиони от същата промишленост.

За Хане Набинту Хърланд-норвежки историк, автор и основател на Herland Report, няма противоречие, а се преследват лични користни цели. Ако човечеството предприеме стъпки към поетапно затваряне  на въгледобивни предприятия, на нефтени и газови находища, това ще доведе до рязък скок на цените на същите горива, което ще доведе до многократно по-високи печалби от вложените в този бизнес инвестиции.

В своя статия Хърланд припомня, че мащабите на инвестициите на Джордж Сорос в нефтената и газодобивната индустрия  засенчват инвестициите му в различни екологични организации.

Всички знаят, че светът няма съпоставим по цена източник на енергия от въглищата, нефта и газа. Водната, слънчевата и вятърната енергия на сегашния си етап не могат да се сравняват по интензивност и да задоволяват  енергийните нужди в света…Някой манипулира световната общественост, за да извлече огромна печалба, когато балонът се пръсне и пазарът започва да изпитва огромна нужда от повече енергия”, пише Хърланд.

Хърланд припомня, че Джордж Сорос, известен с манипулирането на пазарите,  е един от основните донори на еко организациите Fossil Free – световна мрежа за спиране добива на природни горива. Само през 2012 г.  в еко проекта „Глобални инвестиции в изменението на климата“  и други подобни той е  инвестирал 359 милиарда долара.

„Шоуто на Грета Тунберг е само малка част от еко кампанията за милиарди долари и точно в това е голямата уловка”, категорична е  Хърланд.

Сорос и неговите приятели-милиардери инвестират много повече в нефт и газ, отколкото в еко кампании,  очаквайки високи печалби от скока в цените на природни горива.

Тезата на Хърланд се подкрепя и от журналиста и медиен продуцент Ричърд Поллок. В публикация от  2018 г. Поллок припомня:

„Джордж Сорос направи големи инвестиции в компании за изкопаеми горива през четвъртото тримесечие на 2017 г., въпреки че самият той признава, че те допринасят за изменението на климата“.

В същото време Сорос влага огромни средства и за предотвратяване на климатичните промени чрез различни публични инициативи. Той  финансира организациите, стоящи зад  „Марш на хората за климата “, който отбеляза 100-я ден от управлението на  Доналд Тръмп. Сорос дари 36 милиона долара на ръководния комитет на марша, в това число и на 18 от 55-те организации,  организирали марша. Данните са на Центъра за изследване на медиите, твърди Поллок.

Сорос управлява и  собствена НПО за застъпничество в областта на изменението на климата, наречена „Инициатива за политиката в областта на климата“. През 2009 г. той е вложил в тази организация най-малко 100 милиона долара за следващите десет години.

Успоредно с  еколюбивата си дейност,  Сорос не спира да инвестира средства в дружества, свързани с изкопаеми горива, сочени като основен замърсител на атмосферата. И тези му инвестиции засенчват по размер разходите за  НПО с екологична насоченост.

Най-новата инвестиция на милиардера е в размер на 87 милиона долара в Alerian MLP – фонд, който инвестира единствено в „енергийна инфраструктура“, състояща се от тръбопроводи, резервоари за съхранение и преработвателни предприятия за суров нефт и природен газ. Той притежава осем милиона акции от същата компанията.

Втората негова голяма енергийна инвестиция е в Halliburton- една от най-големите компании за проучване и сондиране в света. Сорос е закупил в нея  842 000 акции на стойност 30 милиона долара.

Джордж Сорос инвестира не само в компании за петрол и природен газ, но и във въглища.

Инвестирал е 4,7 милиона долара в Peabody Energy Corporation, най-голямата „компания за чисти въглища “ в Съединените щати,  според  уебсайта на компанията. Същата компания само за 2016 г. е продала  188 милиона тона въглища на топлоелектрически централи. Компанията оперира с 23 наземни и подземни мини в САЩ и в Австралия.

Забравил е, че през 2009 г., на срещата на върха в Копенхаген за изменението на климата през 2009 г., се представи като враг на въглищата: „Няма вълшебен куршум за изменението на климата, но има смъртоносен куршум: въглища“.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране