14.05.2022 | 14:11
Фандъкова: “Капитолия” и “Веселото село” ще бъдат премахнати от Борисовата градина
След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата

След дълги съдебни спорове Столична община окончателно спечели делата за премахване на автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ от Борисовата градина в София. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На 11 май тази година Върховният административен съд София-град отхвърли окончателно жалбите срещу заповедта за премахване на установеното незаконно строителство на сграда на един етаж с кухня, зала за консумация, тоалетни и складови помещения, извършено от „ЕВРО-2007“ ЕООД и собственост на „МЕГА 2020“ ООД. В момента тече законовият срок за доброволно премахване. Ако той не бъде спазен, ще пристъпим към принудително премахване.

Окончателно бяха спечелени и делата срещу „Софтрейд 2003“ ООД за премахване на 6 чадъра от метална конструкция с 6 стоманобетонни фундамента, които са незаконно построени на мястото на автокъщата.

И двата терена бяха актувани преди няколко години като публична общинска собственост и извадени от капитала на „Софийски имоти“, които са ги отдавали под наем.

След четиригодишна съдебна сага по премахването на знаковата постройка, ВАС окончателно потвърди, че обектът е незаконен. Процедурата стартира през 2018 г., а в рамките на делото е установено, че обектът няма одобрени строителни книжа, нито удостоверение за въвеждане в експлоатация. “Селото” се намира на терен, който е частна общинска собственост – нерегулиран парцел, който е захранен с ток и вода. Според договора за отдаване под наем, който от заведението са представили в съда, това е станало през 2007 г. по времето, когато кмет на столицата беше Бойко Борисов.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви инициатива за връщане на контрола на Столична община върху всички частни имоти в Борисовата градина преди повече от три години.

оставете коментар

Антени не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране